Wykorzystując 3 różne metody, włącznie z rezonansem magnetycznym (CMR), badacze z Queen Mary University w Londynie odkryli bezpośrednią korelację między stanem serca a dietą zawierającą czerwone i przetworzone mięso.
W badaniu wzięło udział 19 408 osób, a naukowcy stwierdzili, że serce było w gorszej kondycji u fanów wędlin, wołowiny i wieprzowiny. Mieli oni mniejsze komory serca, funkcjonowało ono gorzej, a tętnice były sztywniejsze. Badacze odkryli też, że wegetarianie (dokładnie pescowegetarianie), czyli osoby, które nie jedzą mięsa, ale raczą się rybami, mieli bardziej elastyczne naczynia krwionośne a serce w dużo lepszym stanie niż mięsożercy. Ich układ krążenia tym lepiej funkcjonował, im dłużej byli na rybnej diecie.
- Konferencja Kardiologii Zapobiegawczej Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, 15 kwietnia 2021