Panie, które spożywają dużo białka zwierzęcego, są bardziej narażone na choroby serca. Okazuje się, że prawidłowa dieta kobiet powinna być bogata w produkty roślinne.
Zdaniem badaczy z Memorial Hospital of Rhode Island (Stany Zjednoczone), dieta oparta na mięsie stanowi największe zagrożenie dla pań powyżej 50. roku życia oraz tych w okresie postmenopauzalnym.
Naukowcy oparli swoje wnioski na analizie danych dotyczących nawyków żywieniowych i stanu zdrowia blisko 104 000 kobiet w wieku 50-79 lat. W trakcie trwania badań u prawie 2000 pań rozwinęły się choroby serca. Kobiety, które spożywały więcej białka roślinnego, wykazywały o wiele niższe ryzyko zachorowania niż panie, które preferowały mięso.
Co ciekawe, nie tylko wiek, rasa i pochodzenie nie odgrywały tutaj roli, ale również wcześniej zdiagnozowane problemy zdrowotne, takie jak nadciśnienie, cukrzyca, choroba wieńcowa, anemia czy migotanie przedsionków.
Źródło: Prezentacja podczas sesji naukowej AHA (American Heart Assiociation), 14 listopada 2016 roku, Nowy Orlean, USA