Zgodne z nowym badaniem, zarówno dieta bezmięsna, jak i śródziemnomorska zmniejszają ryzyko zawału. Kluczem jest po prostu przewaga warzyw, owoców i roślin strączkowych w posiłkach i zwracanie uwagi na wielkość porcji. Należy też oczywiście unikać żywności przetworzonej. Zarówno dieta wegetariańska, jak i śródziemnomorska już w 3 miesiące prowadzą do spadku wagi i poprawiają wyniki markerów powiązanych z chorobami serca.
Naukowcy z Uniwersytetu we Florencji przetestowali obie diety na 107 zdrowych ochotnikach z nadwagą w wieku 18-75 lat. Uczestników przydzielono losowo do 2 grup: wegetariańskiej lub śródziemnomorskiej. Po 3 miesiącach zamieniono grupom zalecenia żywieniowe.
Okazało się, że niezależnie od tego, na jakiej diecie byli, ochotnicy schudli średnio 1,8 kg, a ich markery stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych (powiązane z chorobami serca) poprawiły się. Nie było przy tym znaczącej różnicy między obiema grupami, poza niższym poziomem frakcji cholesterolu LDL w grupie wegetariańskiej i niższym poziomem trójglicerydów w grupie śródziemnomorskiej.