Ryzyko rozwoju chorób serca rośnie, gdy większość kalorii przyjmowanych w ciągu dnia spożywamy po godz. 18, a im później siadamy do kolacji, tym bardziej się podnosi. Naukowcy z Wydziału Lekarskiego i Chirurgicznego Vagelos przy Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku zaobserwowali taką zależność, badając zwyczaje żywieniowe 112 kobiet w średnim wieku 33 lat.
Mimo iż większość ochotniczek jadała posiłki po godz. 18, u tych, które przyjmowały w tym czasie większość kalorii, serce i układ krążenia były w gorszym stanie – odkryli naukowcy. Kobiety te miały również wyższe ciśnienie tętnicze, większy wskaźnik BMI oraz gorzej funkcjonujący mechanizm regulacji poziomu cukru we krwi – a wszystkie te sygnały zwiastują cukrzycę.
Naukowcy nie są pewni, czy podobne zależności występują u mężczyzn. Tak czy inaczej, powstrzymanie się od jedzenia wieczorami to prosty sposób na ograniczenie ryzyka rozwoju chorób serca i układu krążenia.
Tekst redakcyjny
Źródło: American Heart Association Scientific Sessions, Nov 16-18,2019; Oral Presentation 176