U wielu pacjentów z fibromialgią mogą występować jednocześnie takie choroby jak zespół przewlekłego zmęczenia, endometrioza, napięciowe bóle głowy lub zespół jelita drażliwego.
Przyczyny choroby nie są jeszcze dobrze poznane, ale jej etiologia wiąże się z czynnikami genetycznymi, alergiami, wirusami, drożdżakami, zaburzeniami hormonalnymi, problemami z trawieniem, stresem, niedoborem neuroprzekaźników (zwłaszcza serotoniny) i skrzywieniami kręgosłupa.
Fibromialgia - objawy:
- zmęczenie, zaburzenia snu,
- bóle głowy, problemy z pamięcią,
- skurcze dolnej części brzucha,
- przewlekły ból,
- depresja, niepokój,
- punkty tkliwe (miejsca szczególnie wrażliwe na ucisk),
- objawy jelita drażliwego,
- nadwrażliwość pęcherza moczowego,
- zespół niespokojnych nóg,
- nadwrażliwość na silne bodźce i zmiany pogody,
- sztywność ciała, drętwienie lub mrowienie kończyn,
- uczucie duszności.
Fibromialgia - jakie badania?
Zdiagnozowanie fibromialgii nie jest proste. Ważne jest wykluczenie takich problemów jak zaburzenia pracy nerek, nadnerczy lub tarczycy – mogą one dawać podobne objawy. Pacjenci często wędrują od jednego specjalisty do drugiego z różnymi objawami, zanim trafią na właściwego, który rozpozna chorobę. Leczeniem fibromialgii zajmują się przeważnie reumatolodzy. Warto znaleźć dobrego specjalistę, który postawi trafną diagnozę i zaleci odpowiednie leczenie.
Najskuteczniejsze jest połączenie różnych rodzajów terapii, dopasowane do potrzeb konkretnego pacjenta. W leczeniu konwencjonalnym stosowane są leki przeciwdepresyjne, przeciwbólowe, przeciwpadaczkowe lub rozluźniające mięśnie. Bardzo ważne jest postępowanie niefarmakologiczne – unikanie stresu, urlop w razie potrzeby, przerwy w pracy, higiena snu (w tym odstawienie kofeiny).
Fibromialgia - leki i leczenie
Specjaliści medycyny holistycznej zauważają, że leki stosowane w terapii konwencjonalnej nie usuwają przyczyny choroby, a tylko łagodzą jej objawy, a jednocześnie niosą ze sobą ryzyko skutków ubocznych, czasem poważnych. Uśmierzenie objawów można osiągnąć w sposób naturalny, czyli dzięki zdrowej diecie, zmianie trybu życia i terapiom uzupełniającym.
W jadłospisie należy natomiast uwzględnić:
- warzywa i owoce (najlepiej ekologiczne),
- produkty mleczne i produkty fermentowane,
- źródła magnezu (jogurt, pestki dyni, migdały, awokado, zielone warzywa liściaste),
- melatoninę (wiśnie, orzechy włoskie, ryż, imbir, pomidory, banany, gorczyca),
- tryptofan (indyk, ekologiczny kurczak, orzechy, ryby, sezam),
- kwasy omega–3 (ryby) i witamina B12 (mięso, zwłaszcza wołowina, niektóre ryby, np. śledź, jaja i sery żółte).
- kurkumę (ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne) oraz
- imbir (potrafi uśmierzać ból).
Z diety należy wyeliminować:
- sztuczne słodziki, dodatki do żywności,
- produkty wysokoprzetworzone.
Suplementy diety stosowane przy fibromialgii to:
- magnez,
- 5–hydroksytryptofan,
- witamina D,
- różeniec górski,
- witania ospała,
- dziurawiec zwyczajny,
- L–karnityna i
- tran.
Terapie uzupełniające obejmują np. balneoterapię, krioterapię, psychoterapię, techniki relaksacyjne, masaże, akupunkturę lub ćwiczenia relaksacyjne - należy je dobrać do potrzeb konkretnego pacjenta.