Znasz ten scenariusz? - Budzik wybija 6.30. Powoli otwierasz oczy, przeciągasz się i próbujesz podnieść się z łóżka. Trzask - prask – słyszysz, jak kości zaczynają złowieszczo łomotać. Rezygnujesz z podziwiania świtu - świst bolących kości skutecznie obniża Ci nastrój od samego początku dnia, ale się nie poddajesz. Jeszcze nie czas na starość. Postanawiasz wziąć sprawy (a właściwie stawy) w swoje ręce i wreszcie pozbyć się porannych cierpień.
Niemieckim naukowcom udało się opracować nową metodą pozyskiwania kwasu hialuronowego, która pozwala na jego doskonałą absorpcję przez organizm. Dzięki ich odkryciu będzie można odejść od wykorzystywania dla celów farmaceutycznych grzebieni kogutów, które przez lata stanowiły główne źródło tego składnika w lekach.
Jeśli chcesz ograniczyć problem ze stawami - zacznij od wyeliminowania przyczyny. Z wiekiem maleje ilość produkowanego przez nasz organizm kwasu hialuronowego. Jest to związane z procesem starzenia się organizmu, przebytymi urazami, stanami zapalnymi. W wieku 50 lat organizm ludzki produkuje już tylko 10% całkowitego zapotrzebowania w kwas hialuronowy. Brak odpowiedniego smarowania powoduje utrudnione ruchy stawów i bolesny stan zapalny.
Jak sobie radzić z bólem stawów?
Pierwsze objawy osteoartrozy pojawiają się już u ponad 20% ludzi powyżej 40. roku życia. W wielu przypadkach pacjentom zaleca się wiskosuplementację, czyli zastrzyki z kwasu hialuronowego, który ma działanie przeciwzapalne i uśmierza ból.
Niektórych wystraszyć może jednak cena takiej metody, która może dochodzić nawet do tysiąca złotych. Jeszcze droższe jest leczenie za pomocą komórek macierzystych. Więcej kosztuje tylko wszczepienie implantów, czy zastosowanie endoprotez.
Jeśli nie chcemy doprowadzić do takiego stanu, który będzie wymagał zastosowania kosztownych terapii - powinniśmy zadbać o odpowiednią suplementację.
Na rynku jest sporo farmaceutycznych preparatów, które mają być pomocne w uśmierzaniu bólu stawów. Ich skuteczność pozostawia jednak wiele do życzenia. Wszystko zależy od skali naszego problemu, ale nie łudźmy się, że tabletki wyeliminują nasz problem.
Hialutidin HC Aktiv
Najważniejsze jest to, jak dobrze kwas hialuronowy zostanie zaabsorbowany przez nasz organizm. Do tej pory produkty farmaceutyczne zawierające ten składnik tworzone były przede wszystkim na bazie tkanek zwierzęcych - głównie grzebieni kogutów.
Hyalutidin HC Aktiv
Specjalistyczne badania potwierdzają jednak, że niestety ludzki organizm nie absorbuje w wystarczającym stopniu pozyskanego z nich kwasu hialuronowego. Przez długi czas jednak było to zdecydowanie najtańsze i najbardziej dostępne źródło tej substancji.
Niemieckim naukowcom z zespołu badawczego Grame-Revit udało się opracować specjalną procedurę regulacji fermentacji, która umożliwiła zmniejszenie jego masy cząsteczkowej, dzięki czemu można dotrzeć do miejsc, w których występują niedobory mazi stawowej. Preparat do picia Hyalutidin HC Aktiv, który zawiera kompleks HCK, czyli połączenie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny jest zdecydowanie lepiej absorbowany przez nasz organizm.
Dieta na chore stawy
Ból stawów może wynikać z obciążenia organizmu nieodpowiednią dietą. Duże znaczenie mają bakterie jelitowe (np. Prevotella copri), lub przenoszone przez zwierzęta Blastocystis hominis. Warto się przyjrzeć naszym domowym pupilom, ponieważ ich obecność może wpływać... na stan naszych stawów.
Spożywane przez nas produkty powinny być bogate w magnez, który jest niezbędny do syntezy kwasu hialuronowego. Znajdziemy go w gorzkiej czekoladzie, otrębach pszennych, szpinaku, ryżu, bezglutenowym makaronie, kaszy gryczanej oraz w tłustych rybach morskich.
Co warto jeść, by wzmocnić stawy?
WARZYWA: brokuły, bób, cebula, cykoria, czosnek, kapusta, czerwona papryka, pomidory, rzodkiewka, sałata,soja, fasola
OWOCE: jabłka, jeżyny, żurawina, maliny, winogrona, truskawki oraz
NAPOJE: zielona, czerwona i biała herbata oraz czerwone wino (w niewielkich ilościach)
Czego unikać przy problemach ze stawami?
MIĘSO: tłuste mięsa, kaszanka, salceson
NABIAŁ: tłuste śmietany, żółte, pleśniowe i topione sery
UŻYWKI: kawa, herbata, alkohole
a także: ziemniaki, papryka, pomidory, szpinak, rabarbar, szczaw, produkty pszenne, kasza manna
Bones from Konstantin Listratov on Vimeo.