Zmniejszanie okna czasowego, w którym jadamy, może wywierać równie duży wpływ na nasze zdrowie jak to, co jemy. Przyjmowanie wszystkich posiłków między 7-15 albo 12-20, być może pomaga obniżyć masę ciała oraz poziom cukru we krwi, który może prowadzić do cukrzycy.
Badacze z brytyjskiego Uniwersytetu w Surrey planują dokładnie to sprawdzić. Werbują obecnie ochotników w wieku 18-65 lat, którzy będą jeść w tych właśnie oknach czasowych i których zbada się w porównaniu z pozostałymi, którzy będą jadać przez więcej niż 8 godz. dziennie.
– Zmiana zakresu czasowego przeznaczonego na posiłki ogranicza przyjmowanie energii do ustalonych godzin w ciągu dnia, a to prowadzi do przeciągnięcia głodówki, która zwykle ma miejsce w ciągu nocy, do 16 godz. – mówi prof. Jonathan Johnston, jeden z autorów eksperymentu.
- NutrBull,2020;doi:10.1111/nbu.12479