Najnowsze badania naukowe wskazują, że im więcej ziemniaków znajduje się w diecie kobiet ciężarnych, tym bardziej obciążone są wystąpieniem u nich cukrzycy ciążowej, która może być niebezpieczna zarówno dla matki, jak i płodu.
Naukowcy przez dziesięć lat badali 854 przypadki cukrzycy ciążowej występujące wśród grupy 21 693 kobiet zakwalifikowanych do testów. Dzięki szczegółowej analizie produktów spożywanych przez pacjentki udało się ustalić, że te z nich, które zjadały ziemniaki raz w tygodniu, były o 20% bardziej narażone na ryzyko wystąpienia u nich cukrzycy ciążowej.
W gorszej sytuacji były panie, które jadły ziemniaki częściej. Wśród ciężarnych spożywających od dwóch do czterech ziemniaczanych posiłków w tygodniu ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej wzrastało do poziomu 27%. Prawdopodobieństwo pojawienia się tego schorzenia u przyszłych matek, które jadły ziemniaki więcej niż 5 razy w tygodniu, było aż o 50% wyższe niż u pozostałych.
Life&cooking from Emmanuel Dufour on Vimeo.