Cukrzyca i owoce

Są źródłem niezbędnych dla zdrowia witamin, dlatego specjaliści zalecają ich częste spożywanie. Ale owoce zawierają również dużo cukru, zwłaszcza fruktozy, więc zwykle odradza się je diabetykom i osobom zagrożonym rozwojem cukrzycy. Czy słusznie? Sprawą zajęli się naukowcy, zadając sobie zaskakujące pytanie...

26 luty 2019 Artykuł na: 4-5 minut
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 2/2019
Holistic Health
Kup teraz
Zdrowe zakupy

1. Czy spożywanie owoców może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2?

Aby to sprawdzić, japońscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym wzięło udział

  • 66 105 uczestniczek Nurses' Health Study (prowadzonego w latach 1984-2008
  • 85 104 uczestniczek Nurses' Health Study II (prowadzonego w latach 1991-2009)
  • 36 173 uczestników Health Professionals Follow-up Study (prowadzonego w latach 1986-2008)

Nikt spośród ochotników nie miał zdiagnozowanej cukrzycy typu 2

Uczestnicy spożywali 3 razy dziennie następujące owoce

  • winogrona i rodzynki
  • jagody
  • śliwki suszone i świeże
  • jabłka i gruszki
  • morele
  • pomarańcze
  • truskawki
  • melony kantalupa

Dozwolone było również picie soków owocowych

Choroba rozwinęła się u 12 198 uczestników badania

Wnioski: Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było uzależnione od rodzaju spożywanych owoców. Jedzenie 3 porcji na tydzień jagód, jabłek lub winogron istotnie zmniejszało prawdopodobieństwo rozwoju choroby. Z kolei większe spożycie soków owocowych, które w porównaniu z owocami charakteryzuje większa koncentracja fruktozy (do wyprodukowania 5 l soku potrzeba zwykle 8 kg owoców), powodowało wzrost zagrożenia chorobą1. Zastąpienie w ciągu tygodnia 3 porcji soku owocowego trzema porcjami owoców przyczyniło się do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy o 7%. Nie zmienia to faktu, że niskosłodzone soki owocowe mają niski IG (<50) i podobnie jak owoce zawierają węglowodany, pektyny, flawonoidy i witaminy. Spożywanie ich w umiarkowanych ilościach jest więc korzystne dla zdrowia.

Spójne wyniki badań nad owocami i cukrzycą typu 2

Metaanaliza przeprowadzona w 2017 r. wykazała, podobnie jak badanie przeprowadzone w Japonii, że istnieje odwrotna zależność między spożywaniem jabłek i gruszek a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 22. Badaniem objęto 228 315 ochotników, z czego 14 120 osób zachorowało na cukrzycę typu 2.

Naukowcy wykazali, że... spożywanie jabłek i gruszek zmniejszało ryzyko zachorowania o 18% spożywanie 1 porcji owoców tygodniowo zmniejszało ryzyko rozwoju choroby o 3%

2. Czy sok grejpfrutowy chroni przed cukrzycą?

Aby to sprawdzić, naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach, które zostały podzielone na dwie grupy:

  • gryzoniom z grupy 1. (badanej) podawano pokarm o wysokiej zawartości tłuszczów i sok grejpfrutowy
  • gryzonie z grupy 2. (kontrolnej) otrzymywały pokarm wysokotłuszczowy i wodę z cukrem o takiej samej wartości kalorycznej, jak sok grejpfrutowy

Myszy z grupy badanej

  • średnio przybrały na wadze o 18% mniej niż myszy z grupy kontrolnej
  • miały o 13% niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż myszy z grupy kontrolnej

Wnioski: Sok grejpfrutowy wpływał na organizm zwierząt w taki sam sposób, jak metformina - lek przeciwcukrzycowy. Nie wiadomo jednak, czy hamuje on rozwój choroby, ponieważ do eksperymentu zakwalifikowano wyłącznie zdrowe osobniki. Niemniej grejpfruty dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jeśli są spożywane w umiarkowanych ilościach, można uznać za bezpieczne źródło witamin dla osób z cukrzycą typu 23.

Sprawdzaj indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny, inaczej: wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic index, GI), to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi po upływie 2-3 godzin od ich spożycia (glikemia poposiłkowa). Mniej korzystne dla zdrowia jest spożywanie produktów o wysokim IG. Jak się on kształtuje w odniesieniu do owoców?

Wysoki IG (60-75) melony, dojrzałe banany, rodzynki, suszone daktyle, arbuzy, morele i ananasy z puszki

Średni IG (40-59) suszone figi, jagody, kiwi, papaja, mango, winogrona, ananasy, suszone morele i śliwki

Niski IG (15-39) porzeczki czarne i czerwone, agrest, czereśnie, wiśnie, jabłka świeże i duszone, gruszki, grejpfruty, mandarynki, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, morele, figi, truskawki, maliny, owoce morwy, zielone banany

 Julia Cember

Bibliografia

  1. BMJ 2013;347:f 5001
  2. Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):927-934. doi: 10.1039/c6fo01378c.
  3. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0108408
Wczytaj więcej
Nasze magazyny