Żywność wysokoprzetworzona to kolejny czynnik ryzyka rozwoju raka, obok otyłości i palenia papierosów. Zdaniem naukowców z Sorbony tego typu posiłki powodują problemy zdrowotne, ponieważ zawierają znaczne ilości cukru i substancji rakotwórczych, które powstają w procesach produkcyjnych. Jednak trudno będzie jednoznacznie udowodnić, że ich spożywanie to prosta droga do nowotworów.
Naukowcy swoje wioski oparli na wynikach trwającego kilka lat badania z udziałem 105 tys. ochotników w średnim wieku 43 lat. Niemal co piąty z nich deklarował, że regularnie sięga po żywność wysokoprzetworzoną.
W czasie trwania badania ponad 2 tys. uczestników zachorowało na raka. Ryzyko było większe wśród osób jedzących żywność wysokoprzetworzoną. Jeśli stanowiła ona co najmniej 10% tego, co jedli, prawdopodobieństwo zachorowania wzrastało o 12 procent.