Jeśli jednak zdarzy Ci się spożyć kolację po tym czasie, nic straconego - po prostu odczekaj 2 godziny, zanim położysz się spać.
Eksperci z instytutu zdrowia publicznego w Barcelonie (Hiszpania) uważają, że pora posiłku jest tak samo ważna dla naszego organizmu jak jego skład. Zapoznali się oni ze stylem życia i nawykami żywieniowymi pacjentów z rakiem prostaty (621 os.) i rakiem piersi (1205 os.) i porównali je z danymi 2193 zdrowych ochotników.
Wszystko wynika z tego, jak organizm metabolizuje pokarm: układ trawienny potrzebuje czasu, żeby robić to efektywnie i poprawnie. Jeśli więc udasz się na odpoczynek zbyt wcześnie, przeszkodzisz mu w pracy.
Jeżeli natomiast zjesz kolację przed godz. 21.00, to w porównaniu z osobami jedzącymi o godz. 22.00 obniżysz ryzyko zachorowania na raka piersi lub prostaty o ok. 20%.
Bibliografia
- Int J Cancer, 2018 Jul 17; doi: https://doi.org/10.1002/ijc.31649