Rak piersi, rak prostaty, rak jelita grubego, rak skóry i inne nowotwory są mniej groźne dla osób odżywiających się zdrowo. Zdaniem ekspertów z Chan School of Public Health i Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School (Stany Zjednoczone) to właśnie żywność organiczna zmniejsza ryzyko zachorowania na groźne choroby.
Specjaliści zaprosili do badania prawie 70 tys. ochotników z Francji, którzy mieli wypełnić ankietę dotyczącą ich sposobu odżywiania i tego, jak często sięgają po produkty organiczne. Im więcej takiej żywności pojawiało się w diecie, tym niższe było ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza na raka piersi i prostaty.
Autorzy badania twierdzą, że zależność ta wynika ze znikomego stężenia pestycydów w żywności organicznej. Środki te powiązano już z wieloma nowotworami. Warto więc wybierać żywność organiczną: badania wykazały, że można dzięki niej zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka aż o 25 procent.