Obecnie znanych jest blisko 350 gatunków roślin wykazujących właściwości przeciwnowotworowe, ale jak dotąd udało się potwierdzić w badaniach naukowych wartość terapeutyczną tylko 20% z nich. Wyizolowane z surowców roślinnych substancje czynne cechują zróżnicowane mechanizmy działania przeciwnowotworowego: hamują one syntezę kwasów nukleinowych i białek potrzebnych do wzrostu i podziałów komórek rakowych, blokują receptory umożliwiające łączenie się komórek rakowych (adhezja), zlepiają i niszczą te komórki (działanie cytotoksyczne), a także wspomagają funkcje obronne organizmu, powodując zwiększone wytwarzanie limfocytów T w następstwie stymulacji układu odpornościowego, np. w przebiegu białaczki.
Dodajmy, że blisko 80% światowej populacji stosuje fitoterapię jako element opieki zdrowotnej, także uzupełniająco w chorobach nowotworowych. Warto też wiedzieć, że większość nowoczesnych leków w terapiach onkologicznych powstaje na bazie surowców roślinnych lub ich syntetycznych odpowiedników, a zgodnie z art. 1 dyrektywy 2001/83/WE Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej z dnia 6 listopada 2001 r. w sprawie wspólnotowego kodeksu odnoszącego się do produktów leczniczych stosowanych u ludzi - substancje roślinne zostały ujęte w kategorii "produkty lecznicze".
Do cenionych od dawna surowców roślinnych o działaniu antyrakowym zalicza się korzeń arcydzięgla, ziele drapacza lekarskiego, liście czarnej jagody, ziele glistnika (jaskółczego ziela), kwiat nagietka, ziele pokrzywy, korzeń łopianu, ziele ruty, korzeń mniszka lekarskiego, kwiat i ziele czerwonej koniczyny, owoc jałowca, hubę brzozową, młodą korę dębową oraz hubę modrzewiową.
W ubiegłym wieku nie tylko prowadzono intensywne badania nad surowcami roślinnymi wykorzystywanymi do produkcji chemioterapeutyków, lecz również poznawano zioła przeciwdziałające kardiotoksyczności (szkodliwemu oddziaływaniu na serce), towarzyszącej chemioterapii i radioterapii. Należą do nich m.in.: miłorząb japoński, szałwia czerwonokorzeniowa, bez czarny, dziurawiec, bazylia, tymianek, estragon, oregano, kurkuma, rozmaryn i głóg.