Najnowsze badania pokazują, dlaczego tak jest, że brokuły mają wyjątkowo silne właściwości przeciwnowotworowe. Brokuły zawierają cząsteczkę 13C (indolo-3-karbinol), która niweluje enzym (WWP1), pełniący kluczową rolę w rozwoju komórek nowotworowych. Cząsteczka 13C znajduje się także w innych warzywach krzyżowych, takich jak kalafior, kapusta, brukselka i jarmuż.
Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center w Bostonie odkryli, że cząsteczka 13C pobrana z brokułów inaktywowała (wyłączała) enzym WWP1 i pozwalała białku PTEN na walkę z rakiem. Badacze polecają włączenie brokułów do codziennej diety, a jeśli już chorujesz na raka, to zjadaj je w dużo większych ilościach (około 2,5-3 kg). Wydaje się, że przy tak dużej ilości, niezbędna będzie sokowirówka i dostarczanie warzyw mocy w postaci soków.
Źródło: DOI: 10.1126/science.aau0159