Naukowcy z Imperial College London (Wielka Brytania) przeprowadzili eksperyment, którego celem było zbadanie wpływu, jaki na organizm wywiera tzw. post przerywany. Polega on na powstrzymywaniu się od jedzenia przez określoną liczbę godzin w ciągu dnia, po której następuje tak zwane okienko żywieniowe i można spożywać posiłki.
Głodne myszy - eksperyment nt. regeneracji nerwów
W eksperymencie wykorzystano myszy, którym uprzednio poważnie uszkodzono nerw kulszowy. Następnie zwierzęta podzielono na dwie grupy: badaną i porównawczą. Gryzonie z pierwszej z nich co dwa dni nie otrzymywały w ogóle pokarmu, a pomiędzy dniami postnymi mogły jeść bez ograniczeń. Druga grupa miała stały dostęp do pokarmu.
Po kilku dniach zbadano zwierzęta i okazało się, że w grupie poszczącej regeneracja aksonów, czyli wypustek komórek nerwowych tworzących nerwy, przebiegała o wiele sprawniej niż w grupie kontrolnej. Aksony gryzoni z grupy badanej regenerowały się aż o 50% szybciej!
Ponadto stwierdzono, że obie grupy zwierząt odróżniał również poziom kwasu 3-indolopropionowego we krwi - u myszy poszczących co drugi dzień był on o wiele wyższy niż w grupie nieobjętej restrykcjami dietetycznymi.
Jak się bowiem okazało, post przerywany zmieniał skład mikrobioty jelitowej i powodował rozrost kolonii bakterii Clostridium sporogenes, wytwarzającej kwas IPA.
Rola mikrobiomu w regeneracji komórek nerwowych
Aby udowodnić rolę mikrobioty i jej związek z większym stężeniem kwasu IPA, naukowcy wprowadzili do uprzednio wysterylizowanego przewodu pokarmowego myszy szczep bakterii C. sporogenes, który wytwarza IPA.
Grupę kontrolną w tym badaniu stanowiły zwierzęta germ free, czyli także pozbawione mikrobioty jelitowej.
Okazało się, że u myszy germ free proces naturalnej regeneracji nerwów został przerwany m.in. z powodu niedoborów kwasu IPA, podczas gdy myszy, którym wszczepiono C. sporogenes, wykazywały postępującą poprawę. Równie dobre efekty uzyskano, podając sam kwas IPA doustnie, co ostatecznie potwierdziło jego rolę w regeneracji uszkodzonych nerwów.
Regeneracja nerwów za pomocą diety
Naukowcy mają wielką nadzieję, że w niedalekiej przyszłości kontrolowana zmiana składu mikrobioty jelitowej za pomocą postu przerywanego lub doustne podawanie kwasu IPA może w zasadniczy sposób przyczynić się do przyspieszenia rekonwalescencji pacjentów po urazach neurologicznych z uszkodzeniem nerwów. A w ich przypadku każda pomoc i każdy procent odzyskanej sprawności jest na wagę złota1.
Post pobudza wytwarzanie sirtuin
Badania naukowe potwierdzają, że post przerywany oddziałuje na zdrowie wielotorowo i może nawet przyczynić się do wydłużenia naszego życia, ponieważ zwiększa ekspresję genu SIRT, której produktami są sirtuiny (ang. silent information regulator), czyli enzymy biorące udział w wielu ważnych procesach biologicznych, m.in. w reakcjach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.
Szczególne właściwości wykazuje sirtuina1. Badania naukowe potwierdzają, że nie tylko wpływa ona na proces apoptozy, różnicowania się i starzenia komórek, lecz również ma znaczenie w regulacji gospodarki węglowodanowej i lipidowej oraz ciśnienia krwi.
Wykazuje ponadto działanie kardioprotekcyjne i antynowotworowe, a ograniczając odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko otyłości trzewnej, zaburzającej funkcjonowanie narządów wewnętrznych
- https://www.nature.com/articles/s41586-022-04884-x