Jagody i gorzka czekolada to źródła flawonoidów - naturalnych substancji odmładzających. Wspomagają one DNA i chronią telomery przed skróceniem, w ten sposób przyczyniając się do zachowania młodości każdej komórki organizmu.
Innym bogatym źródłem flawonoidów są czerwone winogrona. Naukowcy są zatem przekonani, że umiarkowane spożywanie czerwonego wina pozwala zachować młodość na dłużej.
Zespół brytyjskich ekspertów pod kierownictwem dr Evy Latorre przeprowadził testy w laboratorium, sprawdzając potencjalny efekt odmładzający flawonoidów i resweratrolu (innej substancji występującej w winogronach, a zatem obecnej w czerwonym winie). Okazało się, że te związki organiczne nie tylko spowalniają procesy starzenia komórek, ale też mogą je odmłodzić - pozytywne efekty dało się zauważyć już po kilku godzinach!
- Kiedy zauważyłam, że niektóre z komórek na szalce stają się coraz młodsze, nie mogłam uwierzyć - powiedziała dr Latorre. - Stare komórki wyglądały jak młode. Powtórzyłam eksperyment kilkakrotnie i za każdym razem otrzymywałam taki sam wynik.