Uważne przeżuwanie wspomaga utrwalanie pozytywnych wspomnień i ułatwia naukę - twierdzą eksperci z Tokyo Medical and Dental University. Inne korzyści to stymulacja ośrodkowego układu nerwowego i prawidłowy rozwój mięśni szczękowo-twarzowych.
Autorzy badania obserwują coraz więcej przypadków zaniku odruchu przeżuwania u osób starszych i sugerują powiązanie tego zjawiska z degeneracją mózgu. Przeprowadzili eksperyment na myszach: gryzonie, które dostawały zmielone mieszanki, gorzej radziły sobie z testami pamięci niż osobniki, które musiały przeżuwać pokarm. Również budowa organizmu różniła się w obydwu grupach: myszy spożywające zmielony pokarm miały mniejszy hipokamp (obszar mózgu odpowiedzialny za naukę), a ich mięśnie szczękowo-twarzowe i czaszka były słabiej wykształcone.
Zdaniem badaczy uważne przeżuwanie każdego kęsa pomaga młodym osobom utrwalać zdobytą wiedzę, a seniorom może pomóc uniknąć demencji i choroby Alzheimera.