O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą: Z jakich względów wybrał Pan Kailua-Kona na Hawajach na uprawę alg i produkcję suplementów diety z nich?
Dr Gerald R. Cysewski: Wybrałem Kona Coast na Hawajach z kilku powodów. Po pierwsze, Kona leży na dużej wyspie, ale o małej liczbie mieszkańców. Spirulinie zagrażają zamieszkane przez ludzi rejony ze względu na zanieczyszczenia gleby, powietrza i wody. Zatem im mniej zaludnione tereny, tym lepsze warunki dla hodowli spiruliny. W pobliżu nie ma innych farm, z których mogłyby spływać pestycydy lub sztuczne nawozy. Po drugie, na wyspie Kona powietrze jest czyste, a woda pochodzi z 2 źródeł - deszczowej naturalnie filtrowanej, a następnie wydobywanej z głębokości 1 000 stóp oraz badanej pod kątem zanieczyszczeń, a także oceanicznej, wydobywanej z głębokości 2 000 stóp.
Naukowcy podają, że nie miała ona kontaktu z powietrzem i wodą powierzchniową od tysięcy lat. Spirulina zatem jest tak czysta, jak woda wykorzystywana do jej hodowli. Inni producenci tej algi najczęściej wykorzystują wodę z rzek. Ponadto teren uprawy spiruliny jest nazywany "Biosecure Zone" - to rejon, w którym rząd zakazał upraw genetycznie modyfikowanych i stosowania innych nienaturalnych substancji. Jest to zatem idealne miejsce na hodowlę spiruliny - czyste i naturalne.
OCL: Czytałam, że spirulina jest bardzo wrażliwa na warunki klimatyczne. Dlaczego są one tak ważne przy uprawie tej mikroalgi?
Dr Gerald R. Cysewski: Wymaga ona łagodnej temperatury i dużej ilości słońca. Kona to najbardziej nasłonecznione wybrzeże USA i jedyne miejsce, gdzie spirulinę uprawia się przez cały rok. Dzięki temu Hawajska Spirulina to najwyższej jakości algi o dużej zawartości cennych dla zdrowia substancji odżywczych.
OCL: Co sprawia, że Wasza spirulina jest unikalna?
Dr Gerald R. Cysewski: Opatentowany system suszenia - firma Nutrex Hawaii opracowała metodę Ocean Chill Drying™, aby wyeliminować utlenianie karotenów, enzymów i kwasów tłuszczowych. Proces ten odbywa się w zamkniętym obiegu i trwa zaledwie 3-7 sekund! Wykorzystuje on mniej niż 1% tlenu, zachowując cenne składniki odżywcze spiruliny. Ten patent wykorzystuje bardzo zimną wodę z głębin oceanu. Zresztą cały proces produkcji Hawajskiej Spiruliny od uprawy w basenach do produktu końcowego zajmuje mniej niż 30 min. Pozostałe hodowle stosują inne metody produkcji, ale - o ile nam wiadomo - nikt nie produkuje spiruliny tak szybko. Na tym właśnie zasadza się przewaga Hawajskiej Spiruliny - im szybszy proces jej produkcji, tym mniejsza ekspozycja na tlen i niższa utrata składników odżywczych.
OCL: Słyszałam, że udało Wam się udoskonalić zwykłą odmianę spiruliny platensis, czyniąc ją najbogatszą w składniki lecznicze w porównaniu do alg z innych światowych hodowli. Czy to oznacza, że została ona zmodyfikowana genetycznie?
Dr Gerald R. Cysewski: Zbieramy jedynie 70% upraw spiruliny, a 30% pozostaje na następną uprawę. Robimy tak każdego roku, a Spirulina Hawajska jest najlepszą odmianą. Jest to ten sam gatunek, ale zawiera znacznie więcej substancji odżywczych - bardzo długo jest wystawiona na słońce i wytworzyła wiele antyoksydantów oraz związków przeciwzapalnych do obrony przed promieniami UV. Niektóre hodowle są zamykane raz do roku na 3-6 miesięcy z uwagi na niskie temperatury, a inne na 2-4 miesiące z powodu wysokich temperatur. Jak już wspomniałem, nasze algi są uprawiane w "bio-bezpiecznej strefie", gdzie import genetycznie modyfikowanych organizmów oraz zanieczyszczeń jest niedozwolony.
OCL: Skoro spirulina jest tak bogata w mikro- i makroelementy oraz witaminy, to czy może zastąpić nam codzienne posiłki?
Dr Gerald R. Cysewski: To prawda z małymi wyjątkami. Na przykład 3 g Hawajskiej Spiruliny nie zawierają tyle błonnika co 5 porcji owoców i warzyw. Jednak biorąc pod uwagę zawartość substancji odżywczych, jest ona zwycięzcą w większości kategorii. Należy pamiętać, że przyjmowanie 3 g Hawajskiej Spiruliny dziennie wykazuje więcej korzyści dla zdrowia niż 5 porcji owoców i warzyw. Musisz mnie jednak dobrze zrozumieć. Nie sugerujemy, aby przestać jeść owoce lub warzywa i zastąpić je Hawajską Spiruliną. Wręcz przeciwnie: jedz ich tyle dziennie, ile możesz - najlepiej 9 porcji (zgodnie z zaleceniami czołowych ekspertów ds. zdrowia oraz organizacji, np. National Cancer Institute). Jednak jeśli ich nie jesz, koniecznie powinnaś dodać 3 g Hawajskiej Spiruliny dziennie do swojej diety.
OCL: Wasza spirulina ma sporo certyfikatów, np. GRAS i ISO. Proszę powiedzieć, co się kryje pod tymi nazwami i co to w praktyce oznacza dla nas, klientów?
Dr Gerald R. Cysewski: Cyanotech produkuje Hawajską Spirulinę Pacifica zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Wytwarzania (Good Manufacturing Practices - GMP) ustanowionej przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). Nasz certyfikat zgodności z zasadami GMP potwierdzony jest przez niezależnego audytora. Ponadto FDA uznała Hawajską Spirulinę za "generalnie bezpieczną" (Generally Regarded as Safe - GRAS). Dzięki tym certyfikatom klienci mogą być pewni, że jest produktem bezpiecznym do spożycia. Nasza firma przestrzega rygorystycznych programów zapewnienia jakości oraz zatwierdzania dostawców.
Poza tym jest poddawana częstym niezależnym audytom. Inspekcje składają się z intensywnej kontroli procesów i praktyk, w tym wytwarzania, pakowania oraz etykietowania Hawajskiej Spiruliny pod kątem zgodności z aktualnymi GMP. Produkowana przez nas spirulina otrzymała pieczęć weryfikacyjną Non-GMO, która jednoznacznie potwierdza, że nasz produkt nie zawiera organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Hawajska Spirulina jest również koszerna, ma certyfikat bezglutenowy i jest w 100% wegańska.
OCL: Obecnie spirulina z Państwa hodowli jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Jak to się stało, że trafiła do nas z dalekich Hawajów?
Dr Gerald R. Cysewski: Polska firma Kenay od wielu, wielu lat jest naszym klientem. To właśnie oni jako pierwsi sprowadzili naszą spirulinę do Europy. Dla Cyanotech są bardzo dobrym i ważnym kontrahentem w Polsce.
Rozmawiała Marta Białecka
Dowiedz się więcej >>