Tylko w 2017 r. zła dieta przyczyniła się do śmierci 11 mln osób. Wyniki niedawno opublikowanego badania przeprowadzonego w 195 krajach wskazują, że wciąż odżywiamy się nieprawidłowo. Co więcej, spożycie niektórych składników zbilansowanej diety daleko odbiega od rekomendacji specjalistów: nasiona i orzechy, mleko oraz produkty pełnoziarniste to odpowiednio 12%, 16% i 23% porcji, które powinniśmy codziennie spożywać.
Ale to nie zła dieta zabija, a choroby, które rozwijają się w jej wyniku. Autorzy badania zwrócili uwagę, że najczęstszą przyczyną śmierci są choroby układu krążenia. Na drugim miejscu znalazł się rak, a na trzecim - cukrzyca typu 2.
Okazuje się, że zdrowe nawyki żywieniowe mogą zmniejszyć liczbę zgonów powiązanych ze złą dietą o 1/5. Płeć, wiek czy status socjoekonomiczny nie mają wpływu na ryzyko śmierci w wyniku chorób cywilizacyjnych wynikających ze sposobu odżywiania. Dlatego tak ważne jest, by stosować się do dziennych zaleceń żywieniowych.