Pod nazwą „mięta” kryje się kilka gatunków roślin i ich krzyżówek. Wszystkie są jadalne i mają dobroczynne działanie. Najpopularniejsze odmiany to mięta zielona i jej mieszaniec z miętą nadwodną, czyli mięta pieprzowa1. To właśnie te rośliny zwykle znajdziemy w sklepie lub też posadzimy w swoim ogródku. Jeśli chcesz uprawiać miętę w doniczce, tutaj znajdziesz wszelkie informacje dotyczące warunków, jakich potrzebuje, by rosła dorodnie. Przygotowany z mięty syrop dostarczy nam wielu korzyści przez cały rok, również poza sezonem.
Na co pomaga syrop z mięty
Swój dobroczynny wpływ na organizm człowieka syrop zawdzięcza mięcie, której działanie nie tylko wykorzystuje się w medycynie ludowej, ale też zostało ono udokumentowane naukowo. Udowodniono, że mięta:
- łagodzi ból brzucha i inne objawy niestrawności,
- wspomaga leczenie schorzeń wątroby,
- korzystnie wpływa na drogi żółciowe2,
- zwalcza drobnoustroje2,3,
- działa wiatropędnie, przeciwzapalnie i uspokajająco,
- łagodzi objawy kaszlu i zapalenia oskrzeli.
Ponadto mięta wykazuje działanie przeciwutleniające, a jej regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy czy niektórych nowotworów3. To ważne! Syropu z mięty nie należy stosować w przypadku nadkwaśności żołądka, ponieważ zioło to może nasilać nieprzyjemne objawy2.
Domowy syrop z mięty – przepis
Przygotuj:
- 30 gałązek świeżej mięty
- sok z jednej cytryny
- 1 l wody
- 0,5 kg cukru
- wyparzone pojemniki szklane: słoiki i/lub butelki
Sposób przygotowania:
Umyj i odsącz gałązki mięty. Zagotuj wodę w garnku, a następnie zdejmij z gazu. Do gorącej wody dodaj cytrynę i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia cukru.
Włóż do garnka z mieszanką gałązki mięty. Przykryj garnek i odstaw na 24 godziny. Wyjmij gałązki mięty. Przecedź syrop i zagotuj go. Przelej syrop do wyparzonych słoików lub butelek i od razu zakręć pojemniki. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w lodówce, w piwnicy lub w chłodnej szafce.
Domowy syrop z mięty – warianty
W zależności od preferencji możesz eksperymentować z przepisem:
- Słodszy syrop: zagotuj 2 l wody i dodaj do 2 kg cukru.
- Kwaśniejszy syrop: możesz wycisnąć sok z 2-3 cytryn.
- Bardziej wyrazisty smak: zwiększ liczbę gałązek mięty do 40.
- Z nutką melisy: włóż do garnka z ugotowaną wodą z cytryną i cukrem 20 gałązek mięty i 20 gałązek melisy.
- Możesz zwiększyć ilość wody do 2 l i uzyskać więcej syropu o łagodniejszym smaku.
Uwaga: Korzystaj jedynie ze świeżych ziół z własnej uprawy w doniczce na oknie lub w ogrodzie bądź też zakupionych w pobliskim sklepie. Suszone liście mięty nie zapewnią takiego aromatu, natomiast susz w saszetkach (tzw. herbatka) jest praktycznie pozbawiony olejków eterycznych1.
- https://rozanski.li/1078/mieta-mentha-w-medycynie-i-kosmetyce/
- https://www.czytelniamedyczna.pl/2586,dzialanie-olejku-z-miety-pieprzowej-oleum-menthae-piperitae-na-bakterie-beztlen.html
- http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2018/03/pf_2017_251-258.pdf