Zwykła czarna herbata bez żadnych dodatków w postaci cukru czy mleka może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Redukuje poziom glukozy we krwi, ale polecana jest nie tylko diabetykom. Nadciśnieniowcy mogą spożywać ją profilaktycznie, by nie doprowadzić do hipertensji i poprawić krążenie, a pozostali w celu zmniejszenia ryzyka udaru mózgu.
Mimo innych zalet herbaty ziołowe nie wykazują podobnych właściwości w takim stopniu, co zwykła czarna herbata. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwi i przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów.
Długie parzenie czarnych herbat liściastych może sprawiać, że napar stanie się gorzki i u niektórych spowoduje zgagę, ale istnieją dowody na to, ze wydzielone w tym czasie garbniki mają działanie antynowotworowe.
Warto jednak zachować umiar i spożywać maksymalnie od 3 do 5 filiżanek w ciągu dnia, by nie zaburzyć procesu wchłaniania minerałów i mikroelementów do naszego organizmu, do czego przyczynia się nadmiar czarnej herbaty.
Tea from Robin Moore on Vimeo.