Czerwony i zielony to przeciwstawne kolory, ale przecież przeciwieństwa się przyciągają! Dlatego też zaliczane do tzw. superżywności awokado i jagody goji doskonale się komponują, tworząc połączenie idealne na wiosenne przyjęcia.
Awokado nie tylko jest wyjątkowo smaczne i sycące, ale też pełne korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak potas, magnez, luteina, niacyna, kwas foliowy oraz witaminy A, E, C i K.
Chociaż awokado bogate jest w tłuszcze i kalorie, zdaniem naukowców spożywanie go pomaga w utrzymaniu wagi na prawidłowym poziomie. Jak wykazano w pewnym przeglądzie, osoby jedzące awokado mają zazwyczaj niższy wskaźnik masy ciała (BMI) i mniejszy obwód pasa niż ludzie unikający tego owocu. Występuje u nich również wyższy poziom "dobrego" cholesterolu frakcji HDL - najprawdopodobniej dlatego, że w awokado znajduje się mnóstwo dobroczynnych dla serca kwasów tłuszczowych1.
Jagody goji również stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy A i C, ryboflawina, żelazo, potas, cynk, miedź czy selen. W połączeniu z awokado i pozostałymi składnikami tej wyjątkowo zdrowej przystawki owoce goji zapewnią nam istną bombę witaminową.
O Autorce
Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską).
Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.
Łódeczki awokado wypełnione sałatką z jagód goji
Przepis na 4-8 porcji
4 awokado
5 dużych liści szpinaku
2 łyżki stołowe arame (suszonych wodorostów)
2 łyżki stołowe suszonych jagód goji
Sos tahini:
5 łyżek stołowych tahini (z olejem)
2 łyżki stołowe soku z cytryny
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka wasabi (lub chrzanu) w proszku
1/3 łyżeczki soli himalajskiej
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki czystej wody
1. Jagody goji namocz w wodzie, aż nasiąkną i odzyskają sprężystość.
2. Arame namocz w czystej wodzie przez ok. 10 min, aż dwukrotnie zwiększy objętość.
3. Szpinak i nieobrany ogórek pokrój w cienkie paseczki.
4. Szpinak, ogórek i arame wymieszaj w szczelnym woreczku foliowym.
5. Skrop sałatkę oliwą i odrobiną soku z cytryny, przyprósz szczyptą soli.
6. Dojrzałe awokado obierz ze skórki, przetnij na pół i wyjmij pestki.
7. Wszystkie składniki sosu tahini dokładnie wymieszaj, po czym wypełnij nim połówki awokado.
8. Na wierzchu ułóż szpinak i ogórek z arame, a następnie udekoruj namoczonymi owocami goji.
9. Jeśli masz ochotę, dodaj na wierzch nieco sosu tahini.
Bibliografia
- Crit Rev Food Sci Nutr, 2013; 53: 738–50