Zdaniem naukowców dieta wspomagająca pracę umysłu może aż o połowę zredukować potencjalne zagrożenie osłabieniem funkcji poznawczych mózgu.
Ludzie, którzy sumiennie spożywają zalecane produkty, mają 53% mniejsze szanse, że zapadną na alzheimera, zaś ci, którzy tylko w pewnym stopniu stosują się do zasad diety na poprawę zdolności umysłowych, zmniejszają to ryzyko tylko o 35%.
Osoby, które chciałyby restrykcyjnie przestrzegać jej wytycznych, powinny jeść przynajmniej trzy porcje pełnoziarnistych posiłków złożonych z kukurydzy, brązowego ryżu, jęczmienia lub pszenicy, różnego rodzaju sałat oraz przynajmniej jednego warzywa dziennie.
Dwa razy w tygodniu należy jeść drób oraz owoce jagodowe. Zaleca się, żeby raz w tygodniu w menu pojawiły się ryby oraz rośliny strączkowe.
Jeśli lubisz podjadać między posiłkami, zawsze miej w zapasie garść orzechów. Pracę Twojego umysłu może także poprawić codzienna lampka czerwonego wina.
Dieta na poprawę zdolności umysłowych została opracowana przez dr Martę Clare Morris oraz jej zespół naukowy z Ośrodka Badań nad chorobą Alzheimera przy Centrum Medycznym Uniwersytetu Rush w Chicago.
Jest połączeniem diety śródziemnomorskiej oraz polecanej w przypadku nadciśnienia diety DASH. Została przetestowana na 923 ochotnikach w wieku od 58 do 98 lat, którzy stosowali ją przez około 4,5 roku.
10 produktów, które trzeba jeść na co dzień lub raz w tygodniu:
1. warzywa liściaste
2. pozostałe warzywa
3. orzechy
4. owoce jagodowe
5. rośliny strączkowe
7. ryby
8. drób
9. oliwa z oliwek
10. wino
5 produktów, których należy unikać:
1. czerwone mięso
2. masło i margaryna
3. ser
4. ciastka i słodycze
5. produkty smażone i fast food