104 zdrowych ochotników w średnim wieku 87 lat uczestniczyło w badaniu amerykańskich naukowców nad zależnością między dietą a ryzykiem rozwoju demencji.
Uczestnikom pobrano krew oraz wykonano rezonans magnetyczny, po czym poddano ich 6 standardowo wykonywanym testom na funkcje poznawcze.
Eksperci zapoznali się też z danymi uczestników dotyczącymi wieku, płci, ciśnienia krwi, BMI i innych czynników. Doszli do wniosku, że ochotnicy, u których wykryto wyższe stężenie witamin B, C, D i E oraz kwasów omega-3, mieli lepsze wyniki w testach poznawczych niż pacjenci z niższym poziomem witamin.
Analizy dokonano na podstawie nawyków żywieniowych seniorów, obejmujących stosunek zielonych warzyw liściastych, kapustowatych, ryb i owoców do czerwonego mięsa, nabiału i tłuszczów. Autorzy badania uważają, że konieczne jest zwrócenie większej uwagi na dietę jako element profilaktyki demencji.
Źródło: Neurology. 2012 Jan 24; 78(4): 241–249. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182436598