Mózg to wyjątkowo plastyczny narząd. W czasie całego życia poddaje się naszym działaniom, by w zależności od nich kurczyć się lub rosnąć, tworzyć lub przerywać połączenia neuronalne. Ta nieustanna aktywność to szansa dla każdego, by zatrzymać niekorzystne zmiany i zastąpić je neurogenezą.
W końcu nie bez przyczyny neuronalne komórki macierzyste (NSC – neuronal stem cells) mają zdolność do nieograniczonej liczby podziałów mitotycznych oraz różnicowania się w odpowiedni typ morfologiczny, czyli neurony, astrocyty lub oligodendrocyty1. Co więcej, procesy te przebiegają przede wszystkim w strefie podkomorowej komór bocznych oraz w zakręcie zębatym hipokampa – obszaru mózgu odpowiadającego za pamięć i procesy uczenia się, ale również regulację lęku i stresu oraz zachowań społecznych2.
Aktywne siedzenie poprawia pracę mózgu
Jak wiadomo, ćwiczenia fizyczne i duża mobilność w ciągu dnia okazują się obiecujące w zmniejszaniu wskaźników pogorszenia funkcji poznawczych, strukturalnego zaniku mózgu i ryzyka demencji u osób starszych3. Niemniej spędzanie czasu w pozycji siedzącej nie musi od razu oznaczać niekorzystnego wpływu na mózg! Okazuje się, że znaczenie ma nie tyle sam fakt polegiwania, co podejmowane wówczas czynności.
Brytyjscy naukowcy przeanalizowali wielkoskalową bazę danych biomedycznych ponad 500 tys. rodaków (Biobank), wykorzystując ostatecznie informacje pochodzące od 145 tys. osób w wieku co najmniej 60 lat, które opisały swój tryb życia w latach 2006-2010. Po upływie 12 lat skorzystali z dokumentacji medycznej, by ustalić ich stan zdrowia. Na początku nikt z ochotników nie miał demencji, ale w czasie trwania obserwacji rozwinęła się ona u 3 507 z nich.
Naukowcy przeanalizowali zebrane dane pod kątem czynników demograficznych i stylu życia, aby mieć pewność, że jedynym czynnikiem, którego znaczenie ocenią, będzie sposób spędzania wolnego czasu na siedząco. Okazało się, że demencja rozwijała się najczęściej u osób przeznaczających dużo czasu na oglądanie telewizji lub inne podobnie bierne czynności.
Wśród osób, które zamiast tego wybierały czytanie książek czy korzystanie z komputera, ryzyko zachorowania było mniejsze4. Zdaniem badaczy aktywność umysłowa, towarzysząca lekturze czy pracy z komputerem, niweluje negatywne skutki samego siedzenia, a nawet może korzystnie oddziaływać na pracę mózgu i neurogenezę, pozwalając dłużej zachować jasność umysłu.
Ten kij ma jednak 2 końce. Norwescy naukowcy potwierdzili bowiem, że pisanie na klawiaturze jest dużo mniej stymulujące niż robienie odręcznych notatek. Jak wykazały badania bioelektrycznej czynności mózgu, czyli elektroencefalografia (EEG), podczas tradycyjnego zapisywania słów rośnie łączność i aktywność różnych jego obszarów.
Prawdopodobnie informacje wizualne i ruchowe uzyskane dzięki precyzyjnie kontrolowanym ruchom dłoni w znacznym stopniu przyczyniają się do tworzenia wzorców połączeń neuronalnych, które sprzyjają procesowi uczenia się. Prosty ruch polegający na wielokrotnym uderzaniu w klawisz tym samym palcem mniej angażuje mózg5.
Jak zanieczyszczenia środowiskowe wpływają na mózg?
Takie wnioski płyną z niewielkiego badania, przeprowadzonego przez naukowców z University of British Columbia i University of Victoria. Odtworzyli oni w warunkach laboratoryjnych tzw. sztuczną ulicę, gdzie w powietrzu dominowały spaliny z silnika Diesla. Warunki kontrolne stanowiło czyste, przefiltrowane powietrze.
Po krótkotrwałej ekspozycji na oba środowiska aktywność mózgową uczestników poddano badaniu za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI). Naukowcy przeanalizowali zmiany przede wszystkim tych obszarów mózgu, które biorą udział w mechanizmach związanych z pamięcią.
Okazało się, że już 2-godzinna ekspozycja na spaliny poważnie upośledza mózg. Na obrazach z rezonansu magnetycznego badacze zaobserwowali, że poszczególne sieci neuronalne dosłownie tracą ze sobą łączność, a uczestnicy doświadczają zaburzeń kognitywnych6.
Efekty te wiążą się ze zmniejszoną wydajnością poznawczą. Co prawda były one tymczasowe, ale naukowcy podejrzewają, że przy długotrwałej ekspozycji na zanieczyszczenia mogą się utrwalić. By to potwierdzić, zamierzają przeprowadzić bardziej złożone analizy.
Z pewnością dodatkowych analiz nie potrzeba natomiast w zakresie innego szkodliwego zanieczyszczenia – dymu tytoniowego. Jak wiadomo, wywiera on szalenie niekorzystny wpływ na cały organizm. Teraz pokazano, że powoduje również kurczenie się mózgu!
W tym przypadku naukowcy również skorzystali z rezerw brytyjskiego Biobanku, analizując dane dotyczące objętości mózgu oraz historii palenia (łącznie z jego czasem i częstotliwością) 32 094 osób. Porównali też skany ich mózgów z grupą niepalących. Analiza wykazała, że nałóg powoduje zmniejszanie się objętości mózgu proporcjonalnie do dobowej liczby papierosów7. Co więcej, porzucenie dymka jedynie zatrzymuje ten proces, ale nie można cofnąć wyrządzonych już szkód i odzyskać utraconej wcześniej tkanki. Niemniej nigdy nie jest za późno, by to zrobić i choć zminimalizować negatywne skutki nałogu.
Nieleczone zęby i chora wątroba pogarszają zdrowie mózgu
Przy okazji warto zadbać również o inne aspekty swojego zdrowia, które również łączą się z funkcjonowaniem mózgu. Można zacząć od wizyty u stomatologa. Okazuje się bowiem, że choroby zębów i dziąseł przekładają się na pogorszenie kondycji mózgu, a konkretnie – mają związek ze zmniejszeniem objętości lewego hipokampu, który kontroluje myślenie i pamięć.
Takie wnioski przyniosły badania z udziałem 172 osób w średnim wieku ok. 67 lat. Po matematycznej analizie wyników naukowcy stwierdzili, że 1 niezdrowy ząb może przyspieszyć starzenie się mózgu o 1 rok. Jeśli zaś dodatkowo występuje ciężka choroba dziąseł, to każdy chory ząb sprawia, że proces ten przyspiesza nawet o 1,3 roku8.
Równie brzemienne w skutkach okazuje się bagatelizowanie problemów z wątrobą. Włóknienie tego narządu może bowiem pogarszać funkcje poznawcze związane z postrzeganiem, myśleniem, pamięcią, koncentracją i podejmowaniem decyzji. Ponadto nieprawidłowa praca wątroby zaburza procesy detoksykacji i niewystarczającego usuwania szkodliwych metabolitów, m.in. beta-amyloidu, którego gromadzenie się w mózgu zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Na podstawie danych ponad 447 tys. osób naukowcy stwierdzili, że w porównaniu ze zdrowymi ludźmi osoby ze zwłóknieniem wątroby wykazują nie tylko zmniejszone zdolności poznawcze, ale też zanik istoty szarej w niektórych obszarach mózgu, takich jak hipokamp, w obrębie których obserwuje się pierwsze zmiany w przebiegu starzenia się i chorób neurodegeneracyjnych. Zdaniem autorów rolę odgrywa tu uogólniony stan zapalny, towarzyszący chorobom wątroby, ponieważ poziom białka C-reaktywnego korelował z funkcjonowaniem poznawczym i objętością istoty szarej u ochotników9.
Jak niedobory żywieniowe wpływają na rozwój demencji?
Badania wskazują również, że niski poziom hemoglobiny u starszych osób może być wskaźnikiem ryzyka rozwoju alzheimera. Takie wnioski przyniosła analiza stanu zdrowia ok. 2,5 tys. osób w wieku 70-79 lat, które nie mieszkały w domu opieki, poruszały się samodzielnie i początkowo nie miały demencji.
W ciągu 11 lat obserwacji choroba ta rozwinęła się u 18% ochotników. Okazało się, że odsetek osób z demencją był wyższy w grupie seniorów, którzy na początku badań mieli anemię, niż wśród osób bez niej – odpowiednio 23% i 17%. Jak wyliczyli naukowcy, po uwzględnieniu innych czynników (jak wiek czy inne choroby), niedokrwistość miała związek z wyższym aż o 49% ryzykiem otępienia10.
Badacze zwrócili też uwagę na fakt przewlekłego niedotlenienia mózgu, które ma miejsce przy niedokrwistości i może zaburzać pracę mózgu. Podobne obserwacje poczyniono w późniejszych pracach. W metaanalizie 35 doniesień wykazano istotny związek między anemią a ogólnym pogorszeniem funkcji poznawczych i wykonawczych oraz zwiększonym ryzykiem demencji i choroby Alzheimera. Może on być powiązany ze wspomnianym niedotlenieniem, wytrącaniem się beta-amyloidu i późniejszym zapaleniem neuronów, ale zwraca się również uwagę na zmiany w integralności istoty białej i zanik kory mózgowej w wyniku niskiego poziomu hemoglobiny12.
Bez względu na szczegółowe mechanizmy opisanej zależności trzeba pamiętać o tym, że niedokrwistość u osób powyżej 65. r.ż. jest istotną chorobą współistniejącą (dotyczy ok. 11% z nich), a jej przyczyny są inne niż w młodszej populacji. Wielokrotnie etiologia okazuje się wieloczynnikowa, ale najczęściej anemię w tej grupie wiekowej powodują choroby przewlekłe, niedobór żelaza (z utratą krwi lub bez), stany zapalne i chroniczna choroba nerek13. Rzadsze powody to niedobory witaminy B12 lub kwasu foliowego.
Jak cukier wpływa na zdrowie mózgu?
Jest jeszcze jedna choroba, o której nie można zapominać w kontekście utrzymania funkcji poznawczych: to tocząca współczesne społeczeństwo otyłość. Choć problem ten jest złożony, w dużej mierze wynika z prostego faktu: jemy coraz więcej przetworzonej i dosładzanej żywności, która zaburza metabolizm i sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej.
Jak ma się to do mózgu? Otóż badania epidemiologiczne wskazują, że otyłość jest niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak alzheimer czy parkinson. Mechanizmy tej zależności nie są do końca znane, ale pewne światło rzuca niedawna praca amerykańskich naukowców.
Okazuje się, że dysfunkcja mikrogleju, spowodowana zmniejszeniem wrażliwości jego komórek na insulinę, prowadzi do zaburzeń metabolicznych i neurodegeneracyjnych. U otyłych ludzi i zwierząt obserwuje się przewlekłą aktywację tej struktury oraz opóźnione usuwanie obumierających neuronów i wydzielanych przez nie toksycznych białek, co przyczynia się do zapalenia w obrębie mózgu, wtórnego obumierania neuronów oraz osłabieniem regeneracji układu nerwowego. Wszystkie te zmiany mogą ujawniać się pod postacią zaburzenia funkcji poznawczych i chorób neurodegeneracyjnych14.
Jak ustalili naukowcy, właśnie niewłaściwa, wysokocukrowa dieta i powodująca otyłość upośledza funkcję fagocytów glejowych i opóźnione usuwanie resztek neuronów. To zaś oznacza, że zmiana jadłospisu może zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Która dieta jest najlepsza - śródziemnomorska, DASH czy MIND?
Istnieje kilka diet, które wykazują potencjalnie protekcyjny wpływ na komórki mózgowe. Najstarsza z nich – śródziemnomorska – charakteryzuje się dużą zawartością owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych, świeżych ryb i oliwy z oliwek oraz umiarkowanymi ilościami czerwonego, wytrawnego wina. Przestrzeganie tej diety przez dłuższy czas (ok. 5 lat) przez osoby zdrowe wiązało się w badaniach z większą całkowitą objętością mózgu oraz mniejszym ubytkiem zarówno istoty szarej, jak i białej, w porównaniu do osób odżywiających się niezgodnie z jej zaleceniami15.
Na bazie diety śródziemnomorskiej opracowana zmniejszający ryzyko nadciśnienia i chorób sercowych jadłospis DASH. Również w tym przypadku chodzi przede wszystkim o zwiększenie spożycia produktów roślinnych i ryb, ale dodatkowo zaleca się ograniczenie sodu, tłuszczu (zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych), czerwonego mięsa i alkoholu. Ponadto DASH stawia na produkty pełnoziarniste, nasiona i orzechy. Jej stosowanie, podobnie do diety śródziemnomorskiej, przynosi pozytywne efekty w poprawie funkcji poznawczych16.
Dieta MIND
W 2015 r. naukowcy opracowali dietę MIND, łączącą wspomniane reżimy żywieniowe. Ma ona szczególnie korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ powstała jako podsumowanie wieloletnich badań na temat wpływu pożywienia i składników odżywczych na kondycję mózgu. Badania obserwacyjne rzeczywiście wskazują, że dieta MIND może chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych i chorobą Alzheimera skuteczniej niż śródziemnomorska i DASH17.
Jadłospis najlepszy dla mózgu jest dość szczegółowy, a powinien opierać się na naturalnej żywności, głównie produktach roślinnych. Zgodnie z zasadami w każdym tygodniu należy jeść co najmniej 6 porcji zielonych warzyw, 3 porcje pełnowartościowych produktów zbożowych, 5 porcji orzechów oraz 3 porcje nasion roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica, groch). Do tego raz dziennie należy sięgać po warzywa inne niż zielone oraz lampkę czerwonego wina.
Dieta MIND uściśla także kwestie spożycia owoców, ograniczając je do jagodowych (2 razy w tygodniu, podobnie jak drób). Co najmniej raz w tygodniu należy też sięgać po ryby. Z kolei na liście pożywienia niezalecanego znajdują się czerwone mięso, produkty smażone i typu fast-food, słodycze, masło i margaryna oraz żółty ser.
Przeciwzapalna siła omega
W gruncie rzeczy wspomniane diety więcej łączy niż dzieli, ponieważ wszystkie ograniczają słodycze i inne produkty przetworzone, a opierają się przede wszystkim na źródłach roślinnych oraz zdrowych, przeciwzapalnych tłuszczach. Dzięki temu dostarczają do organizmu korzystnych dla mózgu kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, polifenoli, składników mineralnych (zwłaszcza potasu, magnezu), witamin i błonnika pokarmowego.
To, co wydaje się szczególnie cenne, to kwasy omega-3, czyli linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), obecne w każdej z diet pod postacią ryb czy oliwy z oliwek. Są one składnikiem błon komórkowych, wspomagają pracę układu nerwowego, wspomagają zdrowie mózgu oraz spowalniają jego starzenie się.
W jednym z badań wyższe stężenie kwasów omega-3 w krwinkach czerwonych 2 183 zdrowych uczestników między 40. A 60. r.ż. było związane z większą objętością hipokampa, a spożywanie większej ilości tych kwasów tłuszczowych skutkowało polepszeniem myślenia abstrakcyjnego oraz logicznego, a dzięki temu zdolnością rozumienia złożonych zagadnień18. Właśnie status EPA i DHA na membranach czerwonych krwinek (a nie, jak wcześniej, stosunek omega-6 do omega-3) uważa się dzisiaj za ich najdokładniejszy wskaźnik.
Kwas DHA w największych ilościach gromadzony jest w mózgu. Warunkuje on prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz wspiera jego funkcjonowanie na każdym etapie naszego życia. Jego niedobory prowadzą do powstawania zaburzeń rozwojowych oraz zwiększają ryzyko zaburzeń neurodegeneracyjnych, w tym także otępienia.
Wykazano, że DHA daje najlepsze korzyści, zanim funkcjonowanie mózgu znacząco się pogorszy. Badania wykazują, że osoby cierpiące na chorobę Alzheimera mają niższy poziom DHA w mózgach niż starsze osoby dorosłe z dobrą funkcją mózgu.
Niewątpliwie podstawowym mechanizmem działania kwasów omega-3 w układzie nerwowym jest ich aktywność przeciwzapalna. To przewlekły stan zapalny w obrębie układu nerwowego może bowiem odpowiadać za uszkodzenia w obrębie mózgowia. Zwalczające go substancje m.in. regulują ekspresję specyficznych cytokin i chemokin, są prekursorem wyspecjalizowanych mediatorów wygaszenia (SPM), zmniejszają neurozapalenie i produkcję beta-amyloidu19.
Mimo to nie wszystkie badania potwierdzają, że większa ilość omega-3 w diecie zapobiega neurodegeneracji. Wydaje się, że kluczową rolę odgrywają tu m.in. takie elementy jak etap choroby (na wcześniejszych kwasy są bardziej skuteczne), czas suplementacji oraz stosowana dawka, a także różne źródła omega-3 (oleje roślinne lub suplementy diety będące źródłem jedynie prekursora EPA i DHA – kwasu alfa-linolenowego ALA), którego przekształcenie jest zależne od zawartości omega-6 w diecie). Modele żywieniowe wskazują, jak ważne jest regularne spożywanie tłustych ryb morskich, jako najlepszego źródła kwasu DHA. Niestety goszczą one zbyt rzadko na naszych stołach. Rozwiązaniem tej sytuacji może być suplementacja.
Wykazano przykładowo, że witaminy z grupy B spowalniają atrofię mózgu i pogorszenie funkcjonowania poznawczego, jednak wyłącznie u pacjentów z dobrym wyjściowym poziomem omega-3 w osoczu. Autorzy sugerują, że suplementacja EPA i DHA wraz z witaminami z grupy B może wpłynąć na poprawę funkcjonowania połączeń synaptycznych u pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i podkreślają korzyści płynące ze złożonej suplementacji, uwzględniającej oba składniki20.
Istnieją też doniesienia, że specyficzny receptor dla witaminy D (vitamin D receptor, VDR) może odgrywać istotną rolę w aktywacji komórek mikrogleju oraz wspomagać mechanizmy przeciwzapalne w obrębie mózgu21. Wcześniej badania obserwacyjne wskazywały po prostu, że im niższe stężenie witaminy D3 we krwi, tym większe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Jakie suplementy wspierają pracę mózgu?
Oprócz wspomnianych kwasów tłuszczowych i witamin w profilaktyce i łagodzeniu zaburzeń poznawczych sprawdza się wiele innych substancji o ugruntowanej latami badań pozycji.
- Resweratrol Tę polifenolową pochodną stilbenu można znaleźć w winogronach, winie czerwonym, jagodach, malinach, jabłkach, śliwkach oraz orzeszkach ziemnych. Działa neuroprotekcyjnie m.in. dzięki zdolności usuwania wolnych rodników tlenowych, hamowania aktywacji mikrogleju, zmniejszania odpowiedzi zapalnej i produkcji prozapalnych cytokin22. Ponadto resweratrol zmniejsza uszkodzenia neuronów oraz wpływa na procesy neurozapalenia i akumulacje beta-amyloidu w łagodnej i umiarkowanej postaci choroby Alzheimera23.
Kurkumina to kolejny polifenolowy przeciwutleniacz o przeciwzapalnych właściwościach. W badaniach przeprowadzonych na sporej grupie seniorów populacji azjatyckiej zaobserwowano, że wyższe spożycie curry (przyprawy zawierającej kurkumę i pieprz) było związane z wyższymi wynikami w MMSE (krótkie narzędzie przesiewowe do oceny otępień) w porównaniu z unikaniem lub rzadkim jej spożyciem24. Istnieją też doniesienia podkreślające wpływ kurkuminy na wytwarzanie beta-amyloidu oraz zmniejszenie przewlekłego stanu zapalnego w mózgu, a także jej synergiczne przeciwzapalne działanie z kwasami omega-325.
- NAD+ Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy to koenzym występujący w każdej komórce naszego organizmu, kluczowy dla produkcji energii, która jest następnie wykorzystywana przez mięśnie i mózg do wszystkich czynności. Suplementacja NAD+ uznano za obiecującą strategię leczenia szeregu schorzeń, przede wszystkim związanego z wiekiem pogorszenia funkcji poznawczych (w tym choroby Alzheimera i otępienia naczyniowego), ale także cukrzycy czy urazowego uszkodzenia mózgu26. Jak wykazały badania, substancja ta poprawia funkcje poznawcze i zmniejsza zapalenie układu nerwowego poprzez złagodzenie uszkodzeń mitochondriów i zmniejszenie wytwarzania reaktywnych form tlenu27.
- L-glutation Ten trójpeptyd złożony z kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny jest najważniejszym antyoksydantem w mózgu, który pełni ważną funkcję w zapobieganiu schorzeniom neurodegeneracyjnym, ponieważ uczestniczy w ochronie mitochondriów przed uszkodzeniami, a także w zapobieganiu śmierci komórek i w procesach patogenezy centralnego układu nerwowego. U pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera występuje znaczny niedobór glutationu zredukowanego (GSH) w obszarach hipokampa w porównaniu ze zdrowymi osobami w podeszłym wieku, a suplementacja w tych przypadkach może poprawić funkcje poznawcze28.
Luteina, zeaksantyna i likopen to stosunkowo nowi gracze na liście potencjalnych substancji neuroprotekcyjnych. Niedawne badanie wykazało bowiem, że w mózgach osób cierpiących na alzheimera poziom tych karotenoidów jest 2-krotnie niższy niż u osób zdrowych31. Zdaniem autorów podkreśla to rolę przeciwutleniaczy w homeostazie i zachowaniu zdrowia mózgu, jednak potrzeba dalszych badań, aby poznać dokładniejszy mechanizm działania karotenoidów i ich rolę w patofizjologii chorób neurodegeneracyjnych. Występują one w kolorowych warzywach i owocach, takich jak jarmuż, szpinak, kukurydza czy papryka, które z pewnością warto włączyć do diety.
- Ubichinol Zredukowana forma koenzymu Q10 (CoQ) jest efektywnym antyoksydantem, działającym jako przenośnik elektronów w mitochondrialnym łańcuchu oddechowym. Ubiegłoroczny przegląd badań wykazał jego ważne neuroprotekcyjne działanie u ludzi z chorobą Alzheimera, innymi rodzajami otępienia i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi29. Wykazano też, że doustna suplementacja ubichinolem w dawce 200 mg na dobę przez rok spowodowała wzrost poziomu koenzymu Q10 w osoczu krwi, co poprawiło reaktywność naczyń krwionośnych mózgu oraz łagodziło przebiegający w nich stan zapalny i dysfunkcję śródbłonka, poprawiając parametry neurologiczne pacjentów z rozpoznaniem łagodnych zaburzeń poznawczych30.
Aktywność fizyczna poprawia pracę mózgu
Oczywiście dieta i suplementacja to nie wszystko, co możemy zrobić dla polepszenia neurogenezy. Tak, jak palenie kurczy mózg, tak inne aktywności mogą zwiększać jego objętość, i to dosłownie! Najważniejsza wydaje się tu aktywność fizyczna, która jest powiązana ze zwiększonym rozmiarem obszarów mózgu odpowiedzialnych za pamięć i zdolności uczenia się. Takie wnioski przyniosło badanie przeprowadzone przez naukowców z Pacific Neuroscience Institute Brain Health Center (PBHC) w Providence Saint John’s Health Center oraz Washington University w St. Louis.
Eksperci wykorzystali skany mózgów wykonane metodą rezonansu magnetycznego (MRI) u 10 125 osób. Te, które twierdziły, że regularnie angażują się w jakąś aktywność fizyczną, jak chociażby spacery czy bieganie, miały większą całkowitą objętość substancji szarej, która pomaga w przetwarzaniu informacji oraz substancji białej. Badacze zauważyli też u nich zwiększony hipokamp, część mózgu odpowiedzialna m.in. za pamięć oraz płat czołowy, ciemieniowy i potyliczny33.
Inny zespół wskazał jeden z potencjalnych czynników decydujących o neuroprotekcyjnym wpływie ćwiczeń. Okazuje się, że iryzyna, czyli hormon wydzielany podczas aktywności fizycznej, chroni mózg przed tworzeniem się skupisk beta-amyloidu34. Mechanizm jej działania polega na zwiększaniu stężenia enzymu o nazwie neprylizyna, który odpowiada za degradację jego złogów.
Co więcej, hormon ten wpływa na szlaki metaboliczne, w efekcie czego rośnie poziom neprylizyny – enzymu wydzielanego przez astrocyty i odpowiedzialnego za trawienie beta-amyloidu.
Regenerująca drzemka dla zdrowia mózgu
Są też dobre wieści dla osób, które preferują spokojniejszy tryb życia. Wyniki badań naukowych świadczą o tym, że regularne drzemki mogą spowalniać tempo zmian neurodegeneracyjnych. Naukowcy z University College London i University of the Republic w Urugwaju przeanalizowali dane pochodzące od 500 tys. mężczyzn i kobiet w wieku 40-69 lat. Jak się okazało, osoby, które regularnie drzemią, zachowują sprawność umysłową dłużej oraz rzadziej cierpią na choroby neurodegeneracyjne.
Badania obserwacyjne wykazały, że długość i czas tych drzemek również mogą wpływać na funkcje poznawcze. Krótkie przerwy w aktywności, trwające do 30 min, przynoszą najwięcej korzyści w postaci poprawy funkcji poznawczych, a pozytywne efekty ich działania trwają 1-3 godz. Z kolei tuż po przebudzeniu z dłuższej drzemki obserwuje się pogorszenie wydajności, po którym następuje poprawa, która może trwać nawet jeden dzień35. Warto pamiętać, aby celebrować ten zwyczaj w pierwszej części dnia, ponieważ wtedy nie zakłóci snu nocnego.
- Acta Neuropsychiatr. 2007; 19:11-26
- Cell Stem Cell. 2019 May 2; 24(5):690-705
- Lancet Neurol. 2014; 13:788-794; Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 2011; 108:3017-3022
- Proc Natl Acad Sci USA 2022 Aug 30; 119(35):e2206931119
- Front Psychol. 2023; 14: 1219945
- Environ Health 2023 Jan 14; 22(1):7
- Biol Psychiatry Glob Open Sci 2023 Oct 6; 4(1):74-82
- Neurology 2023 Sep 5; 101(10):e1056-e1068
- eBioMedicine 2023; 93:104679
- Neurology. 2013 Aug 6; 81(6):528-533
- Alzheimers Res Ther. 2017; 9:94
- Cureus. 2020 Nov; 12(11):e11378
- Blood. 2018; 131:505-514
- bioRxiv 2023 Mar 10:2023.03.09.531940. doi: 10.1101/2023.03.09.531940
- Neurology 2018; 90: e1789-e1798; Am J Clin Nutr 2018 Mar 1; 107(3):389-404
- Ann Intern Med. 2001 Dec 18; 135(12):1019-28
- Adv Nutr. 2019 Nov 1; 10(6):1040-1065
- Neurology 2022 Dec 5; 99(23):e2572-e2582
- J Alzheimers Dis 2018; 62:1013-1022; Mol Neurobiol 2013; 48:875-882
- JAMA Neurol. 2017 Mar 1;74(3):339-47; J Clin Med Res. 2017 Jan;9(1):1-9; J Alzheimers Dis. 2016; 50(2):547-557; AKTUALN NEUROL 2019, 19 (1), p. 27-32, doi: 10.15557/AN.2019.0005;
- Mol Neurobiol 2010; 41:115-128
- J Neuroinflammation 2017; 14: 1
- Curr Top Med Chem 2016; 16:1951-1960; Sci Transl Med 2017; 9:pii: eaam6055
- Am J Epidemiol 2006; 164:898-906
- Clin Nutr 2015; 34:1101-1108; Adv Nutr 2018; 9:105-113
- Nutrients. 2022 Aug; 14(15):3231
- J Neuroinflammation 2021 Sep 16; 18(1):207
- J Alzheimers Dis 2019; 68(2):531-535
- Antioxidants (Basel). 2023 Feb; 12(2):533
- Antioxidants (Basel). 2021 Jan 20; 10(2):143
- J Alzheimers Dis. 2023; 94(1):1-17
- Free Radic Biol Med 2022 Feb 20:180:33-51
- J Alzheimers Dis 2024; 97(2):829-839
- Neuron. 2023 Nov 15;111(22):3619-3633.e8
- Sleep Health. 2023 Oct;9(5):786-793
- Aktywne siedzenie poprawia pracę mózgu
- Jak zanieczyszczenia środowiskowe wpływają na mózg?
- Nieleczone zęby i chora wątroba pogarszają zdrowie mózgu
- Jak niedobory żywieniowe wpływają na rozwój demencji?
- Jak cukier wpływa na zdrowie mózgu?
- Która dieta jest najlepsza - śródziemnomorska, DASH czy MIND?
- Jakie suplementy wspierają pracę mózgu?
- Aktywność fizyczna poprawia pracę mózgu
- Regenerująca drzemka dla zdrowia mózgu