Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że substancje zawarte w oregano i rozmarynie są tak samo skuteczne w kontrolowaniu cukru we krwi, jak środki farmaceutyczne.
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois testowali cztery odmiany ziół, zarówno w postaci świeżych odmian szklarniowych, jak i suszonych liści, by zobaczyć, które będą najbardziej efektywne w kontrolowaniu cukrzycy typu 2.
Okazało się, że nie wszystkie zioła, mimo podobnej nazwy, mają takie same działanie. Wszystko zależy od sposobu ich uprawy. Warunki, w jakich egzystują rośliny, mają największy wpływ na procentową zawartość najbardziej wartościowych dla zdrowia substancji.
Mogłoby się wydawać, że najzdrowsze są świeże liście ziół. Nie jest to jednak takie proste. Specjalistom udało się wykazać, że choć odmiany szklarniowe hodowane w doniczkach w warunkach cieplarnianych zawierają więcej polifenoli i flawonoidów, to jednak dla diabetyków najwięcej korzyści przynosi stosowanie suszonych ziół. Skąd taka zależność?
Suszone liście oregano i rozmarynu, a w szczególności te pochodzące z Grecji i Meksyku, w największym stopniu hamują działanie enzymów DPP-4 oraz PTP1B, które mają związek z cukrzycą typu 2.
Naukowcy twierdzą, że ich działanie jest tak samo skuteczne, jak popularnych leków przeciwcukrzycowych.
Specjaliści zgodnie podkreślają, że nie oznacza to, że osoby poważnie chore na cukrzycę mogą beztrosko zrezygnować z dotychczasowego leczenia konwencjonalnymi metodami.
Diabetycy mogą bez obaw przyprawiać spożywane dania suszonymi przyprawami, ale przeprowadzone badania są jeszcze na zbyt wczesnym etapie, żeby odradzać cukrzykom stosowanie leków.
Zioła przez większych przeszkód można stosować profilaktycznie. Zawarty w rozmarynie olejek może niezwykle korzystnie wpłynąć na nasze nerwy, a także zapobiega bólom głowy, może również wykazywać działanie antynowotworowe oraz wspomagać trawienie i zapobiegać wzdęciom.
Oregano zawiera z kolei karwakrol i tymon. Można go też uważać za jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków.
Tekst: Monika Piorun