Najnowsze badania naukowe dowodzą, że chleb jęczmienny powinien zostać włączony do jadłospisu polecanego diabetykom. - Już po trzech dniach jedzenia takiego pieczywa można zauważyć wyraźny spadek poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi, zapobiegamy insulinooporności i łatwiej nam opanować apetyt na niezdrowe przekąski - przekonują szwedzcy naukowcy z prestiżowego Uniwersytetu w Lund.
Badacze przeprowadzili serię testów wśród zdrowych osób w średnim wieku, którym w ciągu trzech dni polecono spożywać chleb jęczmienny trzy razy dziennie (na śniadanie, obiad i kolację). Wyniki testów wskazywały, że już po 14 godzinach od spożycia chleba jęczmiennego wzrastało tempo przemiany materii, co miało pozytywny wpływ na metabolizm.
Naukowcom udało się ustalić, że błonnik pochodzący z ziaren jęczmienia powoduje wzrost ilości hormonów żołądkowo-jelitowych i prowadzi do wyregulowania tempa metabolizmu oraz poskromienia łaknienia. Może też być istotnym czynnikiem ograniczającym ilość przewlekłych stanów zapalnych w organizmie.
- Regularne spożywanie chleba jęczmiennego ogranicza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i rozwoju cukrzycy - przekonują naukowcy z Uniwersytetu w Lund. Ich spostrzeżenia pokrywają się z wynikami badań specjalistów z Uniwersytetu w Gothenburgu, które dowodzą, że naturalny błonnik jęczmienny powoduje wzrost ilości bytujących w jelitach bakterii Prevotella copri, mających wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.
Tekst: Monika Piorun