Cukrzyca - co jeść? Cenne pierwiastki, które powinny znaleźć się w diecie

W walce o utrzymanie metabolizmu glukozy w karbach mogą pomóc pierwiastki śladowe oraz składniki aktywne takie jak np. sulforafan czy NAC – dotychczas znane z innych właściwości prozdrowotnych.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Oprócz zmian w diecie dla osób z cukrzycą korzystne okazuje się także suple­mentowanie witamin, substancji czynnych oraz mikro-i makroelementów. Choć same w sobie suplementy nie są w sta­nie całkowicie odwrócić choroby, poprawiają kontrolę glukozy i wrażliwość na insulinę, a także przyczyniają się do szybszej ogólnej poprawy stanu zdrowia, zwłaszcza gdy ich przyjmowanie uzupełnia wprowadzenie zmian w diecie i regularna aktywność fizyczna.

W Pakistanie w 2008 r. od 166 zdrowych osób i 257 diabetyków obu płci, w wieku 45-75 lat pobrano krew, mocz i włosy w celu zbadania wielu podstawowych elementów śladowych, w tym cynku, żelaza, niklu, miedzi, manganu i chromu.

Badanie wykazało, że próbki włosów i krwi diabetyków miały obniżony poziom chromu, cynku i manganu w porównaniu z ich kontrolnymi odpowiednikami. Z kolei u chorych na słodką chorobę zaobserwowano wyższe poziomy miedzi i żelaza niż w zdrowej grupie kontrolnej1.

Jednak to nie jedyne składniki odżywcze, które pomagają okiełznać zaburzenia metaboliczne dotyka­jące osoby cierpiące na cukrzycę.

Niski poziom witaminy D zwięk­sza ryzyko cukrzycy

Witamina D jest jednym ze składników odżywczych, którego związek z cukrzycą został potwierdzony największą ilością dowodów naukowych. Jest bezpośrednio zaangażowana w uwalnianie insuliny z komórek beta w trzu­stce i pośrednio w ochronę komórek przed stresem oksyda­cyjnym oraz stanem zapalnym. Te funkcje może pełnić jedynie pod warunkiem, że organizm ma jej pod dostatkiem.

Niski poziom witaminy D zwięk­sza ryzyko zarówno cukrzycy typu 1, jak i typu 2, a wśród diabety­ków jest związany ze zwiększonym ryzykiem retinopatii, neuropatii, choroby nerek i innych stanów2.

Metaanaliza 19 randomizowancyh kontrolowanych badań klinicznych, w której wzięły udział 1 374 osoby z cukrzycą typu 2, wykazała, że krótkoterminowa suplemen­tacja witaminą D poprawiła poziomy HbA1c i zwiększyła wrażliwość na insulinę3.

Zalecana dawka: dzienne spoży­cie zlecane przez Instytut Medycyny to 800-4000 j.m./dzień, aby utrzy­mać stężenie witaminy D we krwi na poziomie ok. 25-50 ng/ml. Wielu lekarzy zaleca wyższe dawki, aby utrzymać poziom we krwi ok. 100 ng/ml. Dr Patrick Kin­glsey w przypadku cukrzycy zalecał przyjmowanie co naj­mniej 5000 j.m. na dzień, a w określonych przypadkach nawet 10 000 j.m. nadzień.

Probiotyki dbają o florę bakteryjną

Szereg badań naukowych łączy cukrzycę z problemami w obrę­bie mikrobiomu. Miliony bakterii zamieszkujących nasz przewód pokarmowy odgrywają kluczową rolę w przetwarzaniu tego, co jemy.

Odkrycie tego powiązania otworzyło nowy obszar dla badań nad związ­kiem między trawieniem, stanem zapalnym i metabolizmem, co daje nadzieję, że probiotyki mogą pomóc w poprawie kontroli glukozy.

Zalecana dawka: wybierz suplement o mocy co najmniej 10 mld jednostek tworzących kolonie (CFU) oraz zawierający różne gatunki bakterii i stosuj się do instrukcji na etykiecie.

 suplementacja probiotykami
Meta­analiza 13 badań obejmujących 818 osób z cukrzycą typu 2 wyka­zała, że suplementacja probiotykami poprawiła na czczo poziom glukozy we krwi, wpłynęła na insulinoopor­ność, poziom cholesterolu i trój­glicerydów, a także ciśnienie krwi i poziom TNF-alfa, markera stanu zapalnego. Suplementy zawierające wiele szczepów dobrych bakte­rii miały najmocniejszy efekt4.

Cenne pierwiastki i suplementy diety w diecie diabetyka

  • Magnez Ten pierwiastek odgrywa klu­czową rolę w utrzymaniu wraż­liwości na insulinę i regulacji glukozy. Niedobór magnezu został powiązany z cukrzycą typu 2 i jej powikłaniami5. Zgodnie z jednym z przeglądów opubli­kowanych badań, każde 100 mg spożywanego codziennie magnezu obniża ryzyko cukrzycy o 15%6. W formie pokarmu: pełnoziar­niste produkty zbożowe, fasola, orzechy i zielone warzywa liścia­ste mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Zalecana dzienna dawka: 250-600 mg cytrynianu, mleczanu lub węglanu magnezu dziennie.

  • Chrom To mikroelement niezbędny do prze­twarzania węglowodanów i tłusz­czów. Od czasu jego odkrycia jako niezbędnego metalu śladowego w 1955 r. stwierdzono, że skutecznie poprawia tolerancję glukozy poprzez zmniejszenie oporności na insu­linę.Zalecana dzienna dawka: Nie przekraczaj 1 mg chromu dziennie ze względu na poten­cjalną toksyczność13.

Badanie w Chinach wykazało, że uzupełnienie chromu w diecie regulowało poziomy glukozy, insu­liny, cholesterolu i HbA1C we krwi pacjentów z cukrzycą typu 2 w spo­sób zależny od dawki7. Właściwe podaż tego pierwiastka popra­wia także profil lipidów we krwi oraz działanie insuliny8. Chrom działa jako fizjologiczny wzmacniacz aktywności insuliny i został określony jako czynnik tolerancji glukozy (GTF)9. Uczest­niczy w nasilonym wiązaniu insu­liny, zwiększa liczbę receptorów i enzymy receptora insulinowego poprzez zwiększenie wrażliwości komórek beta trzustki oraz zmniej­szanie insulinooporności10.

Co ciekawe, w innym ekspery­mencie dowiedziono, że suplemen­tacja chromu nie miała wpływu na metabolizm lipidów lub glu­kozy u zdrowych ludzi, podczas gdy znacznie poprawiała meta­bolizm glukozy u diabetyków11.

  brokuły

Przegląd 28 badań z 2017 r. wyka­zał, że suplementacja chromem obniża poziom cukru we krwi i poprawia profil cholesterolu u osób z cukrzycą typu 212.
W formie pokarmu: brokuły, śliwki, orzechy, owoce morza i pełnoziarniste produkty zbożowe. Niestety większość diet nie jest w stanie wypełnić sugero­wanego dziennego spożycia chromu na poziomie 50 mg. Dlatego diabetycy powinni rozważyć jego suplementację.

  • Kobalt Wykazano, że chlorek kobaltu (COCL2) zmniejszał glukoneoge­nezę u szczurów z cukrzycą przez jego wpływ na obniżenie stężenia glukozy we krwi14. Sam kobalt lub w połączeniu askorbinianem ograniczał peroksydację lipidów w narządach trzewnych chorych gryzoni15. Suplementacja kobaltu przynosiła poprawę w nefropatii, a także usprawniała pracę serca w modelach zwierzęcych poprzez łagodzenie stresu oksydacyjnego16. Nawet małe ilości kobaltu mogą potencjalnie stymulować obronę antyoksydacyjną u ludzi, jak również tłumić stany zapalne. Zalecana dzienna dawka: 5-40 mg w zależności od lokalizacji i diety.

  • Bor Badania wykazały, że ten pierwiastek śladowy moduluje stężenie insuliny w osoczu. Szczury pozbawione boru miały znacznie wyższe stężenie insuliny w osoczu niż gryzonie, które otrzymywały go wraz z karmą. Wyniki innych badań na zwierzę­tach dowodzą, że bor wpływa na stę­żenie trójglicerydów i może działać jako regulator metaboliczny w ukła­dach enzymatycznych17. Suplemen­tacja borem doprowadziła do obniże­nia stresu oksydacyjnego u zwierząt z cukrzycą, wykazując działanie przeciwutleniające i ochronne dla komórek beta trzustki18. Zalecana dzienna dawka: 20 mg.
  • R-alfa-liponowy kwas (R-ALA) Ten rozpuszczalny w wodzie i tłuszczach przeciwutleniacz wykazał poprawę metabolizmu glukozy u pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz zwiększenie wrażliwo­ści na insulinę19, a badania suge­rują, że może również zapobiegać postępowi cukrzycy do powikłań w nerwach, oczach i nerkach20.

    Kwas alfa-liponowy jest wymieniany albo jako ALA, albo R-ALA. Gdy wymieniany jest jako ALA, oznacza to, że zawiera dwie struktury chemiczne będące lustrzanymi odbiciami siebie – formę S i formę R, w stosunku 50:50. Jednakże tylko forma R jest aktywna w organizmie i tylko ona powinna być stosowana. Jeśli według etykiety produktu ALA każda kapsułka zawiera 300 mg ALA, tylko 150 mg jest aktywną formą R-ALA.

    W przeci­wieństwie do tego produkt specjal­nie oznaczony jako R-ALA zawiera 300 mg substancji aktywnej. Dlatego szukaj produktu, który zawiera R-ALA, a nie tylko ALA. Zalecana dzienna dawka: 300-1200 mg/dzień R-ALA, co odpo­wiada 600-2400 mg/dzień produktu oznaczonego tylko jako ALA.

  • Benfotiamina Ta rozpuszczalna w tłuszczach forma tiaminy (znana również jako allitia­mina) wykazała zdolność do zmniej­szania tworzenia zaawansowanych produktów glikacji końcowej, które są powiązane z rozwojem powikłań cukrzycowych21. Lepiej wchłaniana niż wodnorozpuszczalna tiamina, benfotiamina zwiększa produkcję pirofosforanu tiaminy, który blokuje uszkodzenia wywołane przez glu­kozę. Wykazano, że hamuje postęp retinopatii, nefropatii i neuropatii22. Zalecana dzienna dawka: 150-450 mg.

  • N-acetylocysteina (NAC) To kolejny potężny i niedrogi nutra­ceutyk, może zmniejszyć insulino­oporność, działając jako przeciwutle­niacz zapobiegający oksydacyjnemu uszkodzeniu glukozy23. Wykazano, że pomaga chronić oczy przed zwy­rodnieniem siatkówki związanym z cukrzycą24 oraz oszczędza komórki nerek i skóry przed uszkodze­niami związanymi z tą chorobą25. Zalecana dzienna dawka: 600-2400 mg.
  • Acetylo-L-karnityna Wykazano skuteczność tego nutraceutyku w przypadku bólu i degeneracji nerwów oraz w poprawie percepcji wibracyj­nej u pacjentów z przewlekłą neuropatią cukrzycową26. Zalecana dzienna dawka: 1,5-3 g.

  • Tauryna Została uznana za silny środek hipoglikemiczny i potencjalnie wzmacniający działanie insu­liny. Jedno badanie wykazało, że podawanie tauryny pacjen­tom z cukrzycą przez miesiąc wymagało zmniejszenia dawek insuliny, aby uniknąć hipo­glikemii. Pacjenci odnotowali również obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów po przyjęciu tauryny27. Zalecana dzienna dawka: 500-1500 mg.

  • Sulforafan Ten przeciwutleniacz znajduje się w warzywach krzyżowych, takich jak brokuły. Oprócz dobrze udokumentowanych efektów przeciwnowotworowych sulfo­rafan obniżył poziom glukozy na czczo i HbA1c u otyłych pacjen­tów z cukrzycą typu 228. Może chronić przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych spowo­dowanymi przez stres oksyda­cyjny, co pomaga zapobiegać powikłaniom cukrzycowym29. Zalecana dzienna dawka: 30-200 mg.

  • L-karnozyna Ten produkt, powszechnie stoso­wany w celu poprawy wydajności sportowej lub większej efektywno­ści ćwiczeń fizycznych, wykazał potencjalne korzyści w zmniejszeniu insulinooporności i ograniczeniu ryzyka powikłań cukrzycowych30. Zalecana dzienna dawka: 1 g. 
Bibliografia
  • Boil. Trace Element Res. 2008, 122, 1-18
  • Endocrinol Metab Clin North Am, 2014; 43: 205–32
  • Medicine (Baltimore), 2019; 98: e14970
  • Crit Rev Food Sci Nutr, 2020: 1-195
  • Clin J Am Soc Nephrol, 2007; 2: 366-73, Diabetes 2016; 65: 3-13
  • J Intern Med, 2007; 262: 208-14
  • Metabolism 1983, 32, 894–9
  • World J. Microbiol. Biotechnol. 2011, 28, 1615–21
  • J. Nutr. 1993, 123, 626-33; Acc. Chem. Res. 2000, 33, 503-10; Med. Hypotheses 1980, 6, 1177-89
  • J. Am. Coll. Nutr. 1997, 16, 404-10
  • Diabetes Care 2007, 30, 2154-63
  • Mol Nutr Food Res, 2018; 62(1)
  • Ann Pharmacother, 1998;32: 428-31
  • Am. J. Physiol. Content 1998, 274, E984-91
  • Cell Biochem. Funct. 2002, 21, 27-33
  • Front. Physiol. 2012, 3
  • Nutrients 2020, 12, 1864
  • Drug Chem. Toxicol. 2014, 38, 391-91
  • Free Radic Biol Med, 1999; 27: 309-14; Arzneimittelforschung, 1995; 45: 872-4
  • Diabetes, 2004; 53: 3233-8; Rev Diabet Stud, 2009; 6: 230-62
  • Diabetes Care, 2006; 29: 2064-71
  • Nat Med, 2003; 9: 294-9; Diabetes, 2003; 52: 2110–20; Diabetes Care, 2012; 35: 1095-7; Int J Clin Pharmacol Ther, 2005; 43: 71-7
  • J Basic Clin Physiol Pharmacol, 2006; 17: 245-–54
  • Mol Biol Rep, 2012; 39: 3727-35
  • Diabetes, 2003; 52: 499-505
  • Diabetes Care, 2005; 28: 89-94
  • Amino Acids, 2012; 42: 1529-39; Exp Mol Med, 2012; 44: 665-73
  • Sci Transl Med, 2017; 9: eaah4477
  • Pharm Biol, 2016; 54: 2329-39
  • Amino Acids, 2016; 48: 1131-49
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny