Badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) przeanalizowali dietę pracowników służby zdrowia o podobnym statusie społeczno-ekonomicznym pod kątem powiązania między możliwością rozwoju cukrzycy a tym, co ochotnicy jedli. Ci z badanych, którzy nie przygotowywali sobie posiłków w domu, jedli dania na wynos lub w restauracjach typu fast-food.
Przygotowywanie w domu posiłków 5-7 razy w tygodniu w większym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, niż gotowanie dwa razy w tygodniu lub rzadziej.
Badacze odkryli też, że przygotowywanie posiłków w domu korzystnie wpływa na wagę i może zapobiegać otyłości. Sugerują, że na równi z aktywnością fizyczną i dietą, gotowanie w domu powinno być uwzględnione jako wskaźnik prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy.
Niestety, w badaniu nie uwzględniono kryteriów oceniania poszczególnych pokarmów stanowiących składniki dań.
Źródło: PloS Med, 2016; 13: e1002052