Badacze z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii zmierzyli u 99 ochotników z depresją poziom 3 aminokwasów: argininy, cytruliny i ornityny. Następnie wyniki porównali z grupą kontrolną 253 zdrowych osób. Cierpiący z powodu depresji mieli niedobory argininy - mimo przyjmowania leków przeciwdepresyjnych i przeciwpsychotycznych, ich organizmy nie produkowały wystarczającej ilości tego aminokwasu.
Naukowcy nie są pewni, na czym polega zależność między argininą i depresją. Podejrzewają jednak, że pewną rolę odgrywają stany zapalne, które znacząco obniżają poziom argininy. To reakcja łańcuchowa: arginina jest potrzebna do produkcji tlenku azotu odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu nerwowego i krążenia.
Co ciekawe, w organizmach osób, które zostały wyleczone z depresji, nadal powstawało zbyt mało argininy. Być może odpowiednia dieta bogata w drób, soję, orzeszki ziemne i nabiał przyczyni się do lepszej kondycji organizmu osób cierpiących na depresję.