W najnowszych badaniach ustalono, że czarny bez jest silnym środkiem przeciwwirusowym, który może zwalczać grypę. Związki pochodzące z owoców czarnego bzu blokują rozprzestrzenianie się i replikację wirusa grypy, a także wzmacniają odpowiedź układu odpornościowego na wirusa.
Preparaty z czarnego bzu są bardziej skuteczne niż szczepionka przeciw grypie, która w najlepszym wypadku ma 40-procentowy wskaźnik sukcesu. Naukowcy z Universitu z Sydney w Australii wyodrębnili sok z czarnego bzu kupionego w lokalnym gospodarstwie i zastosowali go w warunkach laboratoryjnych na komórkach przed, w trakcie i po zakażeniu wirusem grypy.
Fitozwiązki z soku powstrzymały wirusa przed zakażeniem komórek, a także zablokowały namnażanie się wirusa na późniejszych etapach procesu po zakażeniu komórek. Dodatkowo czarny bez stymulował komórki do uwalniania cytokin, przekaźników chemicznych, które pomagają układowi odpornościowemu komunikować się między różnymi typami komórek. Czarny bez (Sambucus nigra) to owoc bogaty w przeciwutleniacze, a jego ekstrakt jest dostępny w postaci tabletek lub syropów.
Pamiętajmy, że badania były przeprowadzane w warunkach laboratoryjnych na komórkach zakażonych wirusem grypy, a nie na żywym organizmie.
Źródło: JFunctFoods,2019;54:353-60