Tłuszcz – czyli w tym przypadku trzewny tłuszcz brzuszny – otacza narządy wewnętrzne i zwiększa ryzyko cukrzycy. Zdolność awokado do jego usuwania zaskoczyła zespół badaczy, którzy przyglądali się wpływowi, jaki owoc ten ma na magazynowanie tłuszczu w ludzkim ciele. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign obserwowali 105 mężczyzn i kobiet z otyłością lub nadwagą i na 12 tygodni wprowadzili u nich dietę ograniczoną do 1 posiłku dziennie.
Połowa grupy dostawała awokado jako część codziennego jadłospisu, podczas gdy druga połowa przyjmowała tę samą liczbę kalorii z podobnych składników, ale bez awokado. Mężczyznom jedzenie awokado nie pomagało, natomiast u kobiet trzewna tkanka tłuszczowa uległa redukcji, a tłuszcz otaczający narządy – rozproszeniu.
- J Nutr, 2021; 151: 2513-21