Redukcja tkanki tłuszczowej to proces długotrwały - aby był skuteczny, należy pamiętać, że jego podstawy to odpowiednio zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna, a zestaw ten powinien być dostosowany do Twojego stanu zdrowia. Tylko tyle i aż tyle. Chcąc stracić kilka kilo, nie warto iść na skróty. Szybkie i spektakularne restrykcyjne diety mogą się skończyć efektem jo-jo i... wielką frustracją. Optymalnie jest tracić tygodniowo od 0,5 do 1 kg masy ciała, czyli miesięcznie nie więcej niż 2 do 4 kg.
To jednak nie znaczy, że nie możesz nic zrobić, żeby odchudzanie było bardziej efektywne. Jeśli uwzględnisz w swoim jadłospisie produkty szczególnie korzystne dla organizmu w procesie odchudzania (o ile nie występują u Ciebie przeciwskazania do ich wprowadzenia), szybciej (choć nie ekspresowo!) zauważysz efekty na wadze, a to najlepsza motywacja do dalszej pracy. Oto 10 produktów, które naprawdę przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Kawa - czarna i zielona
Zawarta w ziarnach czarnej kawy kofeina i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na zdrowie – m.in. obniżają ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Uważa się także, że kawa może wpłynąć na przyspieszenie metabolizmu i wzrost wykorzystywania tłuszczu jako paliwa do funkcjonowania organizmu. Ponadto kawa działa pobudzająco, co sprawia, że wiele osób odczuwa zastrzyk energii po jej wypiciu. Warto go wykorzystać i ruszyć na trening!
Należy pamiętać, że mówimy o czarnej kawie dobrej jakości, a nie rozpuszczalnej, z dodatkiem cukru, tłustego mleka czy śmietanki oraz sezonowych słodkich syropów, którymi najczęściej raczymy się w kawiarniach. Kawa w takiej formie to raczej źródło nadprogramowych kalorii, których możemy nie dostrzegać. Nie można oczywiście przesadzać z ilością wypijanej kawy, nawet tej czarnej, bo nadmiar kawy może utrudniać zasypianie, a niewysypianie się spowalnia metabolizm! Wypijanie ok. 3, maksymalnie 5 filiżanek dziennie i nie bezpośrednio przed snem, wydaje się optymalnym rozwiązaniem.
Warto pić także mniej popularną zieloną kawę, ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego (GCA) – silnego antyoksydantu, którego na próżno szukać w kawie czarnej, ponieważ kwas ten ginie podczas palenia ziaren kawy. Zielona kawa ma dzięki niemu działanie przeciwzapalne, przyspieszające metabolizm, usprawniające wykorzystywanie tłuszczu jako źródła energii. Ekstrakt z zielonej kawy moduluje również metabolizm glukozy. U gryzoni w połączeniu z dietą o wysokiej zawartości tłuszczu znacznie zmniejszał przyrost masy ciała. W badaniu na ludziach, w którym kobiety z nadwagą otrzymywały 180 lub 200 mg/dzień ekstraktu z zielonej kawy przez 4-12 tygodni, powodował on średnie zmniejszenie masy ciała o 2,47 kg więcej niż placebo.
Kawa zielona smakuje inaczej niż czarna - ma charakterystyczny cierpki i kwaskowaty smak. Nie ma też lubianego przez wielu zapachu palonej kawy, więc nie przypadnie do gustu każdemu, ale niewątpliwie warto po nią sięgać ze względu na jej właściwości, wśród których znajdziemy też wspomaganie odchudzania i redukcji cellulitu.
Herbata - zielona i czerwona
Zielona herbata podobnie jak kawa jest źródłem kofeiny, a ponadto cennych katechin. W szczególności warto wspomnieć o substancji zwanej galusanem epigallokatechiny (EGCG). Katechiny wpływają hamująco na wchłanianie tłuszczów, a także zwiększają wykorzystywanie ich przez organizm. Zielona herbata dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym świetnie wpływa na układ trawienny i metabolizm. Wspomaga m.in. pracę wątroby, usprawnia wrażliwość insulinową poprzez podniesienie poziomu adiponektyny, zwiększa termogenezę, a także hamuje nadmierny apetyt.
Napar z czerwonej herbaty ma charakterystyczny smak, zapach i kolor. Uwielbiana przez wielu, jest mniej popularna niż czarna czy zielona, chociaż łączy w sobie korzyści obu. Podobnie jak jej zielona siostra, ma dobroczynny wpływ na organizm i zbliżone działanie, w tym pomoc w odchudzaniu. Ze względu na zawartość polifenoli usprawnia metabolizm, pomaga w regulacji cukru we krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL.
Błonnik
O tym, że powinien znajdować się w diecie każdego, nie trzeba chyba już nikogo przekonywać. Jednak warto podkreślić, że jest szczególnie przydatny w procesie odchudzania - przyspiesza odczucie sytości, zwiększa szybkość pasażu jelitowego, obniża glikemię poposiłkową, a także poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Najwięcej błonnika znajdziesz w tych produktach:
- ryż brązowy,
- otręby,
- kasze (gryczana, jęczmienna),
- płatki owsiane,
- płatki pszenne,
- suszone owoce,
- orzechy,
- porzeczki,
- maliny,
- fasola biała,
- chrzan
Chili i cynamon
Niewielka papryczka skrywa w sobie wielką moc – przeciwutleniacze, a wśród nich kapsaicynę. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm, stymuluje termogenezę, zapobiega przyrostowi masy ciała, zmniejsza łaknienie, obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i antynowotworowo.
Z kolei cynamon wpływa na regulację poziomu cukru i lipidów we krwi oraz zmniejsza apetyt. Ze względu na swój słodki aromat może przypaść do gustu osobom, które lubią słodki smak, ale muszą ograniczyć cukier w diecie. Za korzystny wpływ cynamonu na zdrowie i proces odchudzania odpowiadają w szczególności polifenole - aldehyd cynamonowy i kumaryna.
Imbir
Któż nie zna mocy imbiru w walce z przeziębieniem? Świetnie sprawdza się także jako naturalny wspomagacz w procesie odchudzania, a to dzięki zawartym w imbirze gingerolom. Korzeń imbiru wpływa na obniżenie cholesterolu, ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm, wzmaga termogenezę, docenia się jego właściwości wspomagające walkę z cellulitem. Ponadto redukuje wzdęcia, dzięki czemu możesz szybciej zobaczyć płaski brzuch, choć to nie będzie jeszcze efekt spalenia nadmiaru tkanki tłuszczowej (sam imbir nie załatwi sprawy!).
Migdały
Są bogate w białko, ale również w zdrowe tłuszcze i wyżej wymieniany błonnik. Dzięki temu przynoszą uczucie sytości i wpływają na regulację poziomu cukru we krwi. Przy okazji węglowodany stanowią zaledwie 15% wszystkich składników odżywczych migdała, a to sprawia, że są one doskonałą przekąską podczas diety odchudzającej.
Fasola i strączki
Są pełne białka roślinnego i również błonnika (zarówno rozpuszczalnego, jak i skrobi opornej), który nie tylko wpływa korzystnie na mikroflorę bakteryjną jelit, ale też zwiększa uczucie sytości po posiłku. Strączki w diecie pomagają nie tylko szybciej schudnąć, ale też na dłużej utrzymać efekty odchudzania.
Jajka
Są niskokaloryczne (jedno duże jajko to ok. 76 kalorii), ale jako źródło wysokowartościowego białka sprawiają, że dłużej czujemy się syci, więc ochota na przekąski między posiłkami jest mniejsza. Badania pokazują, że jedzenie jajek na śniadanie sprawia, że zmniejsza się spożycie kalorii w ciągu doby. Dodatkowo jajka stymulują proces spalania kalorii - zawierają sporo żelaza, które poprawia wydajność organizmu, dzięki czemu w czasie treningu jesteśmy bardziej wytrzymali, a tym samym spalamy więcej kalorii.
Chude mięsa
Są bogate w białko, ale o niskiej zawartości tłuszczu, stanowią więc doskonałe wsparcie w budowaniu masy mięśniowej i przyspieszeniu spalania tkanki tłuszczowej. Jakie mięso wybrać? Pierś indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku.
Warto pamiętać, że samo spożywanie produktów wspomagających redukcję masy ciała nie zdziała cudu. Najskuteczniejszym wspomagaczem odchudzania jest... konsekwencja i wytrwałość w działaniu. Oprócz diety dobrze dobrany trening obliczony na redukcję tkanki tłuszczowej, ale także umiarkowana, ale regularna aktywność fizyczna, jak spacery czy basen, to podstawa skutecznego odchudzania.