Czy w ostatnich latach tyjesz? Zauważasz mniejsze napięcie mięśniowe? Czy uważasz, że trudno Ci nie tylko schudnąć, lecz także utrzymać wagę na jednym poziomie? Nie tylko Ty masz takie spostrzeżenia. Jednak jeszcze się nie poddawaj. Nie obwiniaj też metabolizmu. Opublikowane w 2021 r. wyniki pewnego badania obaliły mit, według którego spowalnia on w dorosłym wieku. Okazało się, że od 20. do 60. r.ż. pozostaje stabilny, nawet u kobiet w ciąży1.
Co wpływa na tempo metabolizmu?
Nawet jeśli używa się tego pojęcia, zanim zagłębimy się w temat, warto mu się szybko przyjrzeć. Odnosi się ono do ogółu zachodzących w organizmie chemicznych procesów, które są niezbędne do podtrzymania życia. Jest to metabolizm spoczynkowy. Im większa aktywność fizyczna, tym większe również jego pobudzenie w czasie ćwiczeń i – jak to omówimy – natychmiast po wysiłku.
Czy tempo metabolizmu naprawdę obniża się wraz z wiekiem lub z powodu zmian hormonalnych w średnim wieku? Przenalizujmy 2 najważniejsze czynniki obwiniane często za spowolnienie metabolicznych przemian.
- Hormony: W czasie menopauzy, kiedy obniża się poziom estrogenów (i innych hormonów), może być łatwiej o ubytek masy mięśniowej. Jedno z badań wykazuje, że niższy poziom estrogenów zaburza również zdolność organizmu do regulacji stężenia glukozy, insuliny i leptyny we krwi myszy2. Powoduje to nasilenie odkładania tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicy brzucha, oraz wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Skutkiem większego przyrostu tkanki tłuszczowej jest – ponownie – spowolnienie metabolizmu.
- Starzenie się: Wiadomo, że z każdą dekadą życia należy ograniczyć liczbę spożywanych kalorii, aby uniknąć przybierania na wadze3. Zmiana ta jest konieczna, ponieważ wraz z redukcją aktywności fizycznej i ubytkiem masy mięśniowej podstawowe procesy w organizmie stają się mniej energochłonne.
Brak aktywności fizycznej często kończy się to chorobą, degeneracją i brakiem możliwości. W związku z tym wielu dorosłych – kiedy mają już czas – nie mają już energii lub zdrowia. Nie ulega wątpliwości, że z wiekiem łatwiej o utratę mięśni niż o ich zyskanie lub nawet utrzymanie. Przynajmniej do tej pory. Delikatnie przypominam, że niewielu 90-, a nawet 80-latków ćwiczy w sposób, który pomoże im stale utrzymywać masę mięśniową w ramach prowadzonego trybu życia. Nie mają też już wielu życiowych aktywności, od których zaczynali.
Z biegiem lat życie 90-latka staje się coraz mniej aktywne. Dawno minęły czasy obowiązków gospodarskich czy uprawy i zbioru własnej żywności. Nie trzeba nawet wstawać, by zmienić kanał w telewizji, przygotować kolację czy iść do biura. Jednak większość tego pokolenia nie zdołała wykształcić regularnych aktywności zwiększających sprawność. Jednak istniejący obecnie wzorzec starzenia się nie musi pozostać jedyną opcją. Można odrzucić model słabnięcia, utraty zdrowia i tycia wraz z wiekiem. Szybkie rozejrzenie się wokół przynosi dane wskazujące na to, że przybierania na wadze na starość i po menopauzie można uniknąć. Gdyby tak nie było, wszyscy dojrzali ludzie i kobiety po okresie przekwitania mieliby nadwagę, a tak przecież nie jest.
Ilość tkanki mięśniowej wpływa na szybkość metabolizmu
Mięśnie to jedyna aktywna metabolicznie tkanka organizmu. Oznacza to, że – w przeciwieństwie do tkanki tłuszczowej – do funkcjonowania potrzebuje kalorii. A zatem utrata mięśni to zanik pewnej elastyczności metabolicznej, a więc łatwiejsze przybieranie na wadze. Organizm w mniejszym stopniu przystosowuje się bowiem do wzrostów i spadków podaży kalorycznej oraz zużycia energii.
Kiedy podaż kalorii zbytnio się obniża, metabolizm spowalnia. A kiedy jest zbyt wysoka, wzrasta prawdopodobieństwo, że organizm je odłoży. Prawdziwą przyczyną spowalniania przemiany materii z biegiem lat oraz ze spadkiem poziomu hormonów w wieku średnim jest zmiana zachowania człowieka, która skutkuje utratą masy mięśniowej. W czasie menopauzy czynnikami przyczyniającymi się do redukcji aktywności są m. in. częste objawy wahań stężenia lub zaniku hormonów. Bezsenność, uderzenia gorąca, depresja i stany lękowe nie zwiększają motywacji do ćwiczeń, a to niejedyne problemy.
Poziom szczytowy masa mięśniowa osiąga ok. 25. r.ż. człowieka. Potem rozpoczyna się jej utrata, chyba że podejmuje się aktywne działa nia zaradcze. Człowiek ma tendencję do zaniku 3-8% masy mięśniowej na dekadę, począwszy od 30. r.ż., a jeszcze więcej traci po sześćdziesiątce4. Do 80. r.ż. większość dorosłych ma o ok. 30% mniej mięśni. Kiedy przeprowadzałam wywiad ze sławnym dietetykiem dr. Joelem Fuhrmanem na temat metabolizmu i starzenia się, powiedział: „Aktywność fizyczna to jedyny sposób na przyspieszenie przemiany materii bez przyspieszania procesu starzenia”.
Korzyści z budowania masy mięśniowej
Odpowiedzią na tendencję do wolniejszego metabolizmu jest budowa masy mięśniowej. Mięsień to chłonąca glukozę z krwi gąbka, metabolicznie aktywna i darmowa. Gdyby ktoś pytał, to nie, nigdy nie jest za późno. Odpowiedni rodzaj aktywności fizycznej i właściwe źródła energii, szczególnie białko, to 2 skuteczne metody na utrzymanie beztłuszczowej tkanki mięśniowej. Udowodniono, że trening oporowy, w połączeniu z odpowiednio odżywczą dietą zasobną w wysokiej jakości białko, poprawia stan tkanki mięśniowej w każdym wieku5. 90-latkowie mogą zyskiwać siłę, chociaż w przypadku najstarszych nie udokumentowano przyrostu masy mięśniowej. Pozytywny wpływ mięśni na metabolizm jest dwutorowy.
- Po pierwsze, wykorzystują one glukozę jako źródło energii podczas ćwiczeń6. Im regularniej się to odbywa, tym bardziej organizm będzie magazynował cukier z krwi w mięśniach jako rezerwę. To o wiele zdrowsze miejsce do przechowywania glukozy i szybszy sposób na usunięcie jej z krwiobiegu. Naturalnie występujące po posiłkach skoki glikemii ulegają redukcji.
- Po drugie, wraz z przyrostem masy mięśniowej dzięki większym rozmiarom i liczbie włókien mięśniowych pozytywna zmiana składu ciała przyspiesza metabolizm przez całą dobę7. Pod tym względem jest to czynnik wyróżniający moc treningu siłowego w porównaniu z wytrzymałościowym. Czy chcesz spalać więcej kalorii przez 30 min, czy przez całą dobę?
Innymi słowy: jeśli regularnie podnosisz ciężary (z wystarczającą ilością bodźców), to kiedy siedzisz wygodnie i to czytasz, spalisz więcej kalorii niż osoba w tym samym wieku i o tej samej wadze, która nie robi tego w ramach codziennych ćwiczeń. Warto zwrócić uwagę również na tzw. zwiększony potreningowy pobór tlenu (ang. excess post oxygen consumption, EPOC). W przypadku ćwiczeń siłowych w porównaniu z wytrzymałościowymi jest on wyższy i dłuższy8. Właściwie metabolizm znacząco przyspiesza na 38 godz. po treningu oporowym, ponieważ organizm naprawia tkankę i przywraca procesy fizjologiczne.
Popularny trening interwałowy o wysokiej intensywności (ang. high-intensity interval training, HIIT) również zapewnia większą stymulację niż jednostajna sesja ćwiczeń wytrzymałościowych. Ta ostatnia nie przynosi starzejącym się mięśniom całodobowego przyspieszenia metabolizmu spoczynkowego, które wynika z przyrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Jeśli chodzi o metabolizm, ćwiczenia interwałowe to treningowy przyjaciel pytający: „Co ostatnio dla mnie zrobiłeś?”.
Ale jeśli… Możesz mieć swoje ograniczenia. Możesz nie być w stanie obciążać konkretnych części ciała. Rób, co możesz, i na tym się skup. Mięśnie są potrzebne do wszystkich wykonywanych w ciągu dnia ruchów. Ich większa liczba to więcej energii i większa ochota, by więcej się ruszać. Korzyści związane z przyspieszeniem przemiany materii mogą wystąpić zarówno w przypadku większej, jak i silniejszej masy mięśniowej przez całe życie. Zwiększ liczbę i siłę mięśni w celu pozytywnej zmiany nie tylko metabolizmu, lecz także ogólnego stanu zdrowia i życia.
- Science, 2021; 373(6556): 808-12
- Diabetes, 2019; 68(2): 291-304
- US Dept of Agriculture, “Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025,” Dec 2020, DietaryGuidelines.gov
- Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2004; 7(4): 405-10
- Eur Rev Aging Phys Act, 2020; 17: art. 11
- Diabetol Metab Syndr, 2020; 12: art. 14; Diabetes, 1985; 34(10): 1041-8
- Eur J Clin Nutr, 2015; 69: 831-6
- Res Q Exerc Sport, 2015; 86(2): 190-5; Eur J Appl Physiol, 2002; 86:411-417