Cynamon - na podwyższony cholesterol i trójglicerydy
Niedawne badania pokazały, że cynamon intensyfikuje metabolizm glukozy oraz cholesterolu i dzięki temu może chronić przed cukrzycą typu 2 oraz chorobami sercowo-naczyniowymi.
Wyniki badania przedstawione w Diabetes Care uwydatniły korzystny wpływ cynamonu na poziom tłuszczów we krwi osób z cukrzycą typu 2. Po 40 dniach spożywania 1-6 g (od ok. ¼ łyżeczki do 1¼ łyżeczki) cynamonu dziennie ogólny poziom niezdrowych tłuszczów we krwi znacząco spadł – nawet o 26% całkowitego cholesterolu i 30% trójglicerydów (rodzaj tłuszczu we krwi).
Korzystny wpływ cynamonu na poziom cholesterolu nie dotyczy jedynie osób z cukrzycą. Regularne stosowanie nawet niewielkich ilości przyprawy (np. 120 mg dziennie) może u ogólnie zdrowych osób osób ze zbyt wysokim cholesterolem obniżyć poziom frakcji LDL, jednocześnie wspierając utrzymanie optymalnego stężenia dobrego cholesterolu frakcji HDL.
Cynamon reguluje poziom cukru
Zdrowe osoby mogą także odnieść korzyści z oddziaływania cynamonu na poziom cukru we krwi, jak stwierdzono w badaniu opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition. Dodawanie cynamonu do puddingu ryżowego znacząco zmniejszało u uczestników badania normalny skok poziomu cukru we krwi po zjedzeniu deseru.
Co ciekawe, skutek ten był przynajmniej częściowo powiązany z pewną własnością tej przyprawy, polegającą na opóźnianiu tempa przechodzenia pokarmu z żołądka do jelit. Z tego względu cynamon może być pomocny również w zmniejszaniu apetytu i przyspieszaniu spadku wagi poprzez nasilanie uczucia sytości.
Jakie inne korzyści daje cynamon?
Potwierdzone naukowo zalety tej przyprawy nie kończą się na obniżaniu poziomu cholesterolu. Oto, co jeszcze może zdziałać cynamon:
- Jest bogaty w antyoksydanty, w tym polifenole. Może znacząco zwiększyć poziom antyoksydantów we krwi, jednocześnie obniżając poziom markerów używanych do mierzenia stanów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne.
- Wykazuje zdolność do obniżania ciśnienia krwi, gdy jest spożywany regularnie przez co najmniej 8 tygodni.
- Hamuje rozwój chorób neurodegradacyjnych, jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Jego skuteczność potwierdziło badanie z 2014 roku przeprowadzone na myszach z chorobą Parkinsona. Cynamon pomógł chronić neurony, normalizować poziomy neuroprzekaźników i poprawić funkcje motoryczne.
- Ma działanie antyrakowe. Jedno z badań udowodniło, że cynamaldehyd może zmniejszyć wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka jajnika.
- Olejek cynamonowy pomaga eliminować niektóre grzyby powodujące infekcje dróg oddechowych. Może również hamować wzrost niektórych bakterii, w tym Listerii i Salmonelli.