Codzienny plasterek boczku zwiększa ryzyko demencji

Jedzenie zaledwie 1 plasterka boczku każdego dnia wystarczy do zwiększenia ryzyka wystąpienia demencji o 44%.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Szkodliwy wpływ boczku ujawnili brytyjscy naukowcy z Uniwersyetu w Leeds, którzy przeanalizowali nawyki żywieniowe i stan zdrowia blisko 500 tys. uczestników badania UK Biobank. Sprawdzili, że mózgowi szkodzi zaledwie 25 g przetworzonego mięsa dziennie. Ryzyko demencji w przypadku mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego

Podczas badania okazało się, że osoby, które jadły nieprzetworzone czerwone mięso, takie jak wołowina, wieprzowina czy cielęcina, były o 19% mniej narażone na tego rodzaju problemy umysłowe. U prawie 3 tys. uczestników badania w ciągu 8 lat obserwacji rozwinęła się demencja. Byli zazwyczaj starsi, mniej wykształceni, biedniejsi, mniej aktywni fizycznie i częściej palili papierosy.

Chociaż czynniki genetyczne 6-krotnie zwiększały prawdopodobieństwo wystąpienia demencji, ryzyko związane z jedzeniem przetworzonego mięsa utrzymywało się w przypadku wszystkich typów genetycznych. Osoby jedzące go najwięcej to zazwyczaj mężczyźni, z nadwagą lub otyłością i małą ilością warzyw i owoców w diecie.

Bibliografia
  • The American Journal of Clinical Nutrition 2021 March 22; nqab028
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny