Szkodliwy wpływ boczku ujawnili brytyjscy naukowcy z Uniwersyetu w Leeds, którzy przeanalizowali nawyki żywieniowe i stan zdrowia blisko 500 tys. uczestników badania UK Biobank. Sprawdzili, że mózgowi szkodzi zaledwie 25 g przetworzonego mięsa dziennie.
Podczas badania okazało się, że osoby, które jadły nieprzetworzone czerwone mięso, takie jak wołowina, wieprzowina czy cielęcina, były o 19% mniej narażone na tego rodzaju problemy umysłowe. U prawie 3 tys. uczestników badania w ciągu 8 lat obserwacji rozwinęła się demencja. Byli zazwyczaj starsi, mniej wykształceni, biedniejsi, mniej aktywni fizycznie i częściej palili papierosy.
Chociaż czynniki genetyczne 6-krotnie zwiększały prawdopodobieństwo wystąpienia demencji, ryzyko związane z jedzeniem przetworzonego mięsa utrzymywało się w przypadku wszystkich typów genetycznych. Osoby jedzące go najwięcej to zazwyczaj mężczyźni, z nadwagą lub otyłością i małą ilością warzyw i owoców w diecie.
- The American Journal of Clinical Nutrition 2021 March 22; nqab028