Cukier krzepi - głosił najsłynniejszy polski slogan reklamowy wymyślony przez legendarnego Melchiora Wańkowicza. Okazuje się, że przedwojenne przekonanie, że jedzenie słodyczy może być korzystne dla naszego organizmu, nie jest tylko zwykłą propagandą, ale ma też uzasadnienie naukowe.
Specjalistom udało się potwierdzić, że cukier pomaga obniżyć poziom hormonu stresu - kortyzolu.
Do testów zakwalifikowano 19 kobiet. Przez 12 dni, 8 z nich konsumowało napoje słodzone sztucznym słodzikiem - aspartamem. Pozostała część z nich spożywała taką samą ilość płynów, która zawierała 25% sacharozy lub zwykłego cukru.
Analiza opublikowana przez prestiżowy miesięcznik medyczny Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism wykazała, że przed 12-dniowym badaniem nie było żadnych różnic pomiędzy uczestnikami w poszczególnych grupach, które mogłyby znacząco wpłynąć na wyniki badania.
Późniejsze testy pokazały, że poziom kortyzolu był niższy wśród osób, które używały zwykłego cukru, a wyższy wśród grupy słodzącej aspartamem.
Nie taki cukier straszny
Jeśli już nie możemy się obyć bez odrobiny czegoś słodkiego, zamiast słodzika lepiej wybrać zwykły cukier. Słodkie małe co nieco pełne cukru może skutecznie ukoić nasze nerwy i pozwolić na odrobinę relaksu w ciągu dnia, nie wolno tylko przesadzić!
Home Sweet Home - The Movie from Tmansugar on Vimeo.
Tekst: Monika Piorun