Chociaż ryby są elementem wielu zdrowych diet (m. in. śródziemnomorskiej i paleo), ich spożywanie może prowadzić do problemów z sercem.
Częste wycieki ropy sprawiają, że do organizmów ryb może przedostawać się fenantren, należący do grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (PAH, z ang. polycyclic aromatic hydrocarbon).
Wiele badań wskazuje na związek między PAH i nowotworami, ale najnowsze odkrycie dokonane przez zespół naukowców z Uniwersytetu Stanforda dowodzi, że fenantren może dodatkowo osłabiać mięśnie serca i powodować arytmię.
Fenantren trafia na nasze stoły, jeśli ryby miały kontakt z plamą ropy, ale jest również obecny w zanieczyszczonej glebie lub przedmiotach zagarniętych przez morze podczas sztormów czy też w skażonym powietrzu.
Badanie przeprowadzono na makrelach i 2 gatunkach tuńczyka.
Źródło: Sci Rep, 2017; 7: 41476; doi: 10.1038/screp41476