Ten owoc od dawna był ceniony ze względu na silne właściwości przeciwnowotworowe. Najnowsze badania potwierdziły, że jest równie wartościowy dla serca.
Czarne maliny są dobre dla naczyń krwionośnych
Badania nad właściwościami zdrowotnymi czarnej maliny przeprowadzili naukowcy z Korei Południowej. Zaproszono do nich zarówno mężczyzn, jak i kobiety z zespołem metabolicznym, powiązanym z nadciśnieniem tętniczym, nadwagą, niskim poziomem cholesterolu HDL i insulinoopornością. Te czynniki znacznie zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.
W czasie badania, które trwało 12 tygodni, część uczestników przyjmowała 750 mg ekstraktu z czarnej maliny dziennie. Jednocześnie drugiej grupie badanych podawano placebo.
Czarne maliny a naczynia krwionośne — potwierdzone w badaniu korzyści
Tętnice z czasem tracą swoją pierwotną elastyczność. To główny powód chorób układu krążenia. W czasie badania potwierdzono dobroczynny wpływ czarnej maliny na naczynia krwionośne. Ekstrakt z tego owocu, podawany uczestnikom badania, stymulował w ich organizmach wytwarzanie związków regenerujących komórki wyścielające tętnice. Dzięki temu zmniejszała się sztywność tętnic, a to pozwalało im lepiej funkcjonować.
Dlaczego warto jeść czarne maliny?
Co sprawia, że czarne maliny uznaje się za tak zdrowe? Po pierwsze są niezwykle bogate w przeciwutleniacze, mają dziesięciokrotnie większą moc antyoksydacyjną niż większość owoców i warzyw. Zaledwie cztery czarne maliny zawierają tyle przeciwutleniaczy co − na przykład − stugramowa porcja szpinaku. Są to przede wszystkim flawonoidy, naturalne barwniki roślinne. To właśnie one nadają malinom intensywny, ciemny kolor.
Wiadomo, że związki zawarte w czarnych malinach pomagają chronić cholesterol LDL przed utlenieniem, główną przyczyną chorób serca. Wykazują także silne działanie przeciwnowotworowe − w badaniach na zwierzętach potwierdzono, że ekstrakt z czarnej maliny może spowolnić lub odwrócić wzrost komórek raka piersi, prostaty, szyjki macicy, okrężnicy, jamy ustnej i przełyku. Obecnie jest on testowany w badaniach klinicznych z udziałem osób cierpiących na raka jelita grubego, żołądka, jamy ustnej i prostaty oraz na nieswoiste zapalenie jelit (IBD).
Wykazano, że w szczególności antocyjany, jedna z klas flawonoidów występujących w czarnej malinie, poprawiają wzrok i pamięć, obniżają ciśnienie tętnicze i wzmacniają odporność. Porcja czarnych malin zawiera siedem razy więcej antocyjanów niż taka sama ilość czerwonych malin.
Czarna malina — suplementacja
Chociaż jest to owoc sezonowy, liofilizowaną czarną malinę lub otrzymywany z niej ekstrakt można kupić przez cały rok. Jedną z firm, która te produkty wytwarza i dostarcza badaczom w Japonii i USA, jest BerriHealth (berrihealth.com) z siedzibą w Corvallis, w stanie Oregon.
Proszek z liofilizowanych owoców można rozpuścić w wodzie lub soku, dodać do jogurtu lub zmieszać z koktajlem. Zalecana porcja, dostarczająca 15 kalorii, wynosi cztery gramy (jedna łyżeczka) dziennie, co jest odpowiednikiem dwudziestu świeżych czarnych malin.
Jak się ma ta ilość do porcji ekstraktu z czarnej maliny zastosowanego we wspomnianym badaniu koreańskim? Dokonanie dokładnego porównania nie jest możliwe, ponieważ w badaniu koreańskim podawano uczestnikom ekstrakt przygotowany inną metodą. Można jednak założyć, że łyżeczka liofilizowanych czarnych malin, odpowiadająca 20 owocom, to większa porcja niż użyta w koreańskim badaniu, którą szacunkowo oceniono na 7–8 owoców.
W badaniach nad nowotworami wykorzystano jeszcze większe ilości liofilizowanej czarnej maliny, sięgające 50 g. To około 250 owoców.
Jaką porcję czarnych malin liofilizowanych spożywać?
Jeżeli celem jest leczenie, szczególnie w przypadku poważnych chorób, takich jak nowotwór, trzeba porozmawiać z lekarzem, aby ustalić odpowiednią dawkę. Jeśli zaś chcemy po prostu cieszyć się smakiem czarnej maliny i czerpać korzyści zdrowotne z jej spożywania, wystarcza dodawać łyżeczkę liofilizowanych owoców do swojego koktajlu. To dwadzieścia czarnych malin! Łyżka stołowa to z kolei tyle co 60 malin i zaledwie 45 dodatkowych kalorii.
Jakie maliny liofilizowane wybrać?
Na rynku jest dostępnych wiele produktów z czarnej maliny, jednak często są one wytwarzane z małej ilości tego owocu, a wiele z nich nie jest certyfikowanych. Warto więc szukać proszku przygotowanego w całości z liofilizowanych czarnych malin lub wybierać płynne ekstrakty z prawdziwych czarnych malin.
The Eclectic Institute to kolejny renomowany dostawca produktów z prawdziwej czarnej maliny, w tym liofilizowanego owocu i zawierających go kapsułek.
Dlaczego warto jeść wszystkie maliny?
W stanie naturalnym czarne maliny rosną we wschodniej części Ameryki Północnej. Sezon na te owoce przypada głównie na lipiec. Świeże – jedzone prosto z krzaka − są pyszne, ale wspaniale smakują także przecierane, pieczone w cieście (dobre proporcje: dwie części czarnej maliny na jedną część borówki lub jeżyny), dodane do koktajli lub zakonserwowane w dżemie. Możesz je również przechowywać w zimnej solance.
Utlenianie cholesterolu LDL daje początek chorobom sercowo-naczyniowym. Czerwone maliny, jeżyny czy czarne maliny to silne antyoksydanty. Jednak, jak do tej pory, nie wykazano, które z tych owoców najsilniej działają na układ sercowo-naczyniowy. Najogólniej, im ciemniejszy owoc, tym silniejszy efekt przeciwutleniający, więc... jedz wszelkie maliny, do których masz dostęp. Każde będą smakować ci lepiej niż leki na receptę!
Autorzy artykułu
John La Puma, lekarz chorób wewnętrznych, dyplomowany kucharz, prowadzi prywatną praktykę w zakresie żywienia w Santa Barbara, w Kalifornii, i jest współproducentem popularnej serii filmów "ChefMD"; drjohnlapuma.com
Stephen Dunfield, prezes BerriHealth w Corvallis, stan Oregon, specjalizującej się w produkcji wysokiej jakości wyrobów z czarnych malin; berrihealth.com