Każdego, u kogo występują poważne objawy, powinien obejrzeć lekarz, ale łagodniejsze schorzenia można często wyleczyć, pijąc herbatki, przygotowane w domu według poniższych przepisów. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie są bezpieczne, ale przed rozpoczęciem ich stosowania skonsultuj się z lekarzem, jeżeli przyjmujesz leki rozrzedzające krew lub inne, a także, gdy cierpisz na jakieś schorzenia przewlekłe, jesteś w ciąży lub karmisz piersią.
Niezbędne składniki dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich, z produktami azjatyckimi i/lub sklepach internetowych.
- Każdy przepis obliczony jest na 2 porcje.
- Jeśli chcesz, możesz przygotowywać herbatki w większych ilościach i przechowywać je w lodówce do 3 dni, lecz dla uzyskania maksymalnego efektu terapeutycznego należy je ponownie podgrzać i spożywać gorące lub ciepłe, a nie zimne.
- Pij 1-3 szklanek dziennie, zależnie od potrzeby
Herbatka z mieszanki kwiatów
Zastosowanie: Usuwa zaparcia (jest również pomocna przy trądziku, gorzkim smaku w ustach i wahaniach nastroju).
Najlepiej kup suszone, całe kwiaty w sklepie z ziołami lub z produktami kuchni azjatyckiej; nie używaj kwiatów wyhodowanych w domu ani kwiatowych herbat w saszetkach, a także nie siekaj i nie krusz kwiatów przed użyciem.
- 1 czubata łyżka kwiatów rumianku,
- 1 czubata łyżka kwiatów żółtej chryzantemy,
- 1 czubata łyżka kwiatów jaśminu,
- 2 szklanki wody,
- miód, opcjonalnie.
Wszystkie kwiaty wsyp do imbryka lub podobnego naczynia. Zagotuj wodę. Zalej mieszankę gorącą wodą i zaparzaj przez 20 min. Odcedź fusy. W razie potrzeby podgrzej ponownie przed spożyciem i/lub posłódź miodem do smaku.
Herbatka żeńszeniowo-daktylowa
Zastosowanie: Reguluje zbyt luźny stolec i wzdęcia (pomocna jest także w łagodzeniu zmęczenia, zawrotów głowy oraz problemów z zimnymi rękami i stopami).
- 1/3 łyżeczki suszonego żeń-szenia amerykańskiego, posiekanego’
- 1/3 łyżeczki suszonych czerwonych daktyli, drobno posiekanych,
- 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej,
- cukier kandyzowany, opcjonalnie.
Wsyp żeń-szeń i daktyle do garnuszka, a następnie zalej wodą. Pozostaw na ok. 30 min, by się namoczyły. Postaw na ogniu i zagotuj mieszaninę. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Opcjonalnie odcedź fusy i/lub dodaj cukier do smaku, jeśli chcesz.
Uwaga! Żeń-szeń może nie być dla Ciebie odpowiedni, jeśli masz zaburzenia ciśnienia lub przyjmujesz lek rozrzedzający krew, insulinę, doustne leki hipoglikemiczne albo przeciwdepresyjne inhibitory monoaminooksydazy. W takich przypadkach skonsultuj się z lekarzem.
Herbatka z czarnego sezamu
Zastosowanie: Zwalcza zaparcia, sprzyja również zdrowiu nerek i pomaga zachować lśniące włosy.
- 2 łyżeczki sproszkowanych, palonych ziaren czarnego sezamu,
- 2 szklanki mleka sojowego, podgrzanego.
Wsyp sproszkowane ziarna czarnego sezamu i wlej mleko sojowe do blendera, a następnie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pij na ciepło.