Uważaj na cukier!

Dodano: 3 kwiecień 2015

Przed nami Wielkanoc i mnóstwo słodkości na suto zastawionych stołach. Zwróćmy uwagę na cukier. Według statystyk, w słodkich produktach jest go nawet cztery razy więcej niż zalecają lekarze.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby zawartość cukru rafinowanego w diecie nie przekraczała 10% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Mężczyźni nie powinni przekraczać 70g cukru dziennie, a kobiety 50g

Specjaliści twierdzą, że u osób spożywających rafinowany cukier, aż o 25% zwiększa się dzienne zapotrzebowanie na kalorie.

W konsekwencji prowadzi to do podniesienia ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia.

Słodkie ciasta i napoje zawierają cztery razy więcej cukru niż zalecają specjaliści. (fot. Clever Cupcakes, flickr.com, CC BY 2.0)

Żywność bogata w cukier, jak ciasta, ciastka, czekolada czy napoje gazowane, zawiera więcej niż 22,5 g tej słodkiej substancji na 100 g. Natomiast zawartość cukru powinna wynosić mniej niż 5 g na 100 g produktu spożywczego.

Naukowcy z Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom po przeanalizowaniu stanu zdrowia 10 tys. Amerykanów odkryli związek między ilością pożywanego cukru a ryzykiem chorób serca.

Codzienne picie nawet jednego napoju słodzonego cukrem zwiększa ryzyko chorób serca.

Osoby, które w ogóle jedzą zbyt dużo lub stosują zbyt dużo cukru są zagrożone rozwojem otyłości, a to z kolei prowadzi u nich do zwiększenia ryzyka chorób układu krążenia. 

 Tekst: Monika Piorun

Źródło: JAMA Internal Medicine, February 3, 2014; doi: 10.1001/jamainternmed.2013.13563

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Witamina A chroni przed rakiem skóry

Witamina A chroni przed rakiem skóry

Ludzie, którzy jedzą dużo owoców i warzyw lub przyjmują suplementy z witaminą A, mają mniejsze ryzyko rozwoju raka płaskonabłonkowego – drugiej najczęstszej postaci nowotworu skóry.

Czy zapalenie stawów jest wywoływane przez bakterie jelitowe?

Czy zapalenie stawów jest wywoływane przez bakterie jelitowe?

Czy istnieje związek między zaburzeniem mikrobioty jelitowej a zapaleniem stawów? Naukowcy zauważyli, że bakterie z jelit mogą zainfekować protezę kolanową i biodrową, ale nie są pewni, czy atakują one również zdrowe stawy i wywołują w nich zmiany zapalne.

Złocień maruna – skuteczna broń w walce z białaczką

Złocień maruna – skuteczna broń w walce z białaczką

Złocień maruna jest sprzedawany w sklepach ze zdrową żywnością jako preparat na obniżenie gorączki i zmniejszenie stanów zapalnych. Naukowcy twierdzą, że właściwości tej rośliny są niedoceniane, a jej wyjątkowe działanie lecznicze zostało przegapione i nie jest w pełni wykorzystywane.

Czerwone wino zmniejsza lęk i depresję

Czerwone wino zmniejsza lęk i depresję

Znany jest powód, dla którego wiele osób lubi odpoczywać przy lampce czerwonego wina po stresującym dniu. Dzieje się tak za sprawą resweratrolu, głównego związku występującego w winie.

Żyto ma najzdrowszy gluten

Żyto ma najzdrowszy gluten

Jeśli tolerujesz gluten, żyto jest jednym z najzdrowszych jego źródeł, szczególnie wykorzystywany w celu utrzymania "dobrych" bakterii jelitowych.

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Stymulacja nerwu błędnego może całkowicie zrewolucjonizować leczenie RZS i innych chronicznych schorzeń zapalnych.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store