Naukowcy z Consensus Action on Salt & Health wskazują, że średnia zawartość soli w 612 rodzajach serów wynosi 1,78 g.
Prawdopodobnie odmiany pleśniowe są najgorsze pod tym względem, ponieważ w 100 g sera zawiera się około 2,71 g soli. Nawet zwykły cheddar nie jest niewinny, ponieważ na jego 100 g przypada aż 1,78 g soli.
Zgodnie z zaleceniami brytyjskiej agencji zdrowia dzienne nie powinniśmy zjeść więcej niż 6 g soli. Na świecie dąży się jednak do obniżania spożycia soli do 5 g dziennie.
Choć panuje powszechne przekonanie o złym wpływie soli na ciśnienie krwi czy żołądek, to nie jest to teoria popierana przez wszystkich.
Naukowcy z Cochrane Database of Systematic Reviews udowodnili bowiem, że sól, którą zjemy, nie ma wpływu na ogólny stan zdrowia, nawet u osób z ciśnieniem tętniczym utrzymującym się od poziomu prawidłowego do wysokiego.