Naukowcy przeanalizowali ponad pół tysiąca uczestników, których podzielono na trzy części. We wszystkich grupach były osoby dorosłe, mające więcej niż 18 lat i konsumujące probiotyki z żywymi kulturami bakterii.
Test obejmował wiele probiotyków obecnych w nabiale w różnych dawkach, z których większość zawierała bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus).
Osiem na dziewięć badań wykazało wpływ probiotyków na obniżenie ciśnienia krwi. Ponadto, porównując z grupą kontrolną, użycie probiotyków zredukowało skurczowe ciśnienie krwi (najwyższy wskaźnik) przeciętnie o 3.56 mmHg i rozkurczowe ciśnienie o 2.38 mmHg w stosunku do normalnego stężenia.
Analiza opublikowana przez magazyn Hypertension (Nadciśnienie) wykazuje, że jedzenie jogurtu, sera i sfermentowanej soi (tofu) powinno na stałe zagościć w menu dbającego o zdrowie człowieka.