Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby zawartość cukru rafinowanego w diecie nie przekraczała 10% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Mężczyźni nie powinni przekraczać 70g cukru dziennie, a kobiety 50g.
Specjaliści twierdzą, że u osób spożywających rafinowany cukier, aż o 25% zwiększa się dzienne zapotrzebowanie na kalorie.
W konsekwencji prowadzi to do podniesienia ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia.
Żywność bogata w cukier, jak ciasta, ciastka, czekolada czy napoje gazowane, zawiera więcej niż 22,5 g tej słodkiej substancji na 100 g. Natomiast zawartość cukru powinna wynosić mniej niż 5 g na 100 g produktu spożywczego.
Naukowcy z Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom po przeanalizowaniu stanu zdrowia 10 tys. Amerykanów odkryli związek między ilością pożywanego cukru a ryzykiem chorób serca.
Codzienne picie nawet jednego napoju słodzonego cukrem zwiększa ryzyko chorób serca.
Osoby, które w ogóle jedzą zbyt dużo lub stosują zbyt dużo cukru są zagrożone rozwojem otyłości, a to z kolei prowadzi u nich do zwiększenia ryzyka chorób układu krążenia.
Tekst: Monika Piorun