Jedzenie awokado (smaczliwka) co najmniej raz dziennie zapewnia dużą różnorodność bakterii w mikrobiomie jelitowym, czyli "drugim mózgu" organizmu. – Tłuszcze obecne w tym owocu wspomagają jelita w rozkładaniu błonnika i wytwarzaniu metabolitów wzmacniających zdrowie – tłumaczą badacze z Uniwersytetu Illinois.
Podczas swoich badań dodawali oni 1 awokado dziennie do posiłków ok. 80 dorosłym, a drugiej grupie podawali te same posiłki, ale bez awokado. Wszyscy uczestnicy mieli nadwagę lub byli otyli. Potem okazało się, że ci, którzy jedli awokado, mieli zdrowszy i bardziej zróżnicowany mikrobiom, a także wydalali mniej tłuszczu, co sugeruje, że organizm czerpał więcej energii ze spożywanego jedzenia.
Awokado to dobre źródło składników odżywczych, w tym istotnych mikroelementów, takich jak potas i błonnik. U większości Amerykanów i mieszkańców Europy Zachodniej występują niedobory żywieniowe, dlatego dodatek awokado do codziennej diety to szybka i prosta metoda na zapewnienie sobie cennych składników i błonnika.
Wcześniejsze badania odkryły, że awokado obniża poziom cholesterolu, a dziś wiemy, że również jest to korzystne dla naszych jelit. – Awokado to taki przyjemnie opakowany owoc, który zawiera składniki odżywcze niezbędne dla naszego zdrowia – mówi badaczka Hannah Holscher. – Nasze badania dowodzą, że awokado jest też korzystne dla zdrowia jelit.
- JNutr,2020;nxaa219