Wyniki ostatnich dwóch badań naukowych potwierdzają, że jednym z głównych czynników wpływających na rozwój zmian nowotworowych jest... cukier!
Pierwsze z badań wykazało, że wśród osób z wysokim poziomem insuliny tempo rozwoju zmian nowotworowych jest szybsze. W kolejnym badaniu udało się z kolei udowodnić, że glukoza jest niezbędna do tego, by nowotwór mógł się rozwijać w naszym organizmie.
cube sugar from So Young.Lee on Vimeo.
Choć onkolodzy od dawna wiedzieli, że wysoki poziom insuliny ma związek np. z tempem wzrostu guzów we wczesnym stadium raka piersi, to dopiero teraz udało się udowodnić, że nadmierna produkcja insuliny związana ze spożywanie niezdrowych fast foodów, słodyczy oraz produktów bogatych w węglowodany i cukry proste może bezpośrednio przyczyniać się do nadmiernego wzrostu komórek nowotworowych.
Specjaliści ze Szpitala Galliera w Genui zaobserwowali ten mechanizm po przeanalizowaniu wyników badań 125 kobiet ze zdiagnozowanym nowotworem piersi. Żadna z pań nie chorowała na cukrzycę, ale niemal połowa z nich wykazywała objawy insulinooporności, 40% miało nadwagę, a 16% - otyłość.
Badacze zauważyli, że wśród osób z wysokim poziomem insuliny komórki nowotworowe rozrastają się o wiele szybciej i mają tendencję do przyjmowania bardziej zaawansowanej (złośliwej) postaci. Pozwoliło im to udowodnić, że glukoza odgrywa istotną rolę w usprawnianiu procesu komunikacji komórek rakowych oraz ich pobudzaniu do wzrostu.
Glukoza jest jedynym cukrem, który wraz z krwią krąży po naszym organizmie i ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, ale jej nadmiar może stać się idealną pożywką dla nowotworów.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio potwierdzili natomiast, że wysoki poziom glukozy we krwi pełni kluczową rolę w procesie tworzenia i wzrostu komórek nowotworowych. - Jednym z obszarów dalszych badań nad tym zjawiskiem powinna być obserwacja, w jaki sposób glukoza przekształcana jest w pokarm dla komórek rakowych - sugerują uczeni.
Cancer Tumor Progression from Eli Enigenburg on Vimeo.
Tekst: Monika Piorun