W ostatnich latach immunoterapia daje pacjentom onkologicznym nadzieję, na przedłużenie komfortu życia oraz całkowity powrót do zdrowia, bez znoszenia uciążliwych skutków ubocznych leczenia.
Ta innowacyjna strategia polega na wzmacnianiu układu odpornościowego, poprzez specjalnie dobrane substancje lecznicze, dzięki czemu zaczyna on wytwarzać przeciwciała niszczące komórki nowotworowe, nie naruszając przy tym zdrowych tkanek.
Grzyby jadalne a immunoterapia
Badania przeprowadzane w drugiej połowie XX w. pozwoliły na wyodrębnienie tych gatunków grzybów, które odznaczają się silnym oddziaływaniem na układ odpornościowy, dzięki czemu są szczególnie pomocne w terapii oraz profilaktyce różnych schorzeń, w tym chorób nowotworowych.
Najważniejsze z nich to: reishi, shiitake i maitake, które w Japonii, Chinach czy Australii uzyskały status środków leczniczych oficjalnie usankcjonowanych przez prawo i medycynę1. Liczne prace naukowe potwierdziły bowiem, że grzyby te wpływają na poprawę odporności organizmu, szczególnie u osób dotkniętych ciężkimi schorzeniami.
Niegdyś nazywano je „grzybami nieśmiertelności” oraz „darem niebios”, gdyż ich zażywanie przyczyniało się do wzmocnienia osób w ciężkim stanie.
Strażnicy odporności
Szczegółowe badania biochemiczne przeprowadzone na uniwersytetach w Japonii, Chinach, USA, a także w Polsce dowiodły, że reishi, shiitake i maitake, za sprawą zawartych w nich polisacharydów, a w szczególności beta-glukanów, wpływają na aktywowanie układu odpornościowego, (podobnie jak immunoterapia).
Związkom tym przypisuje się szerokie działanie immunomodulacyjne, hipoglikemiczne i antyoksydacyjne2. Co więcej, pobudzają one m.in. makrofagi i komórki NK odpowiedzialne za wykrywanie i niszczenie czynników chorobotwórczych.
Immunoterapia polega właśnie na maksymalnym pobudzeniu układu odpornościowego. W Japonii i Chinach już dziś w immunoterapii raka żołądka3, jelita grubego oraz piersi stosuje się polisacharydy wyizolowane z grzybów maitake, łącząc je z tradycyjnym leczeniem. Takie działanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu, a także tworzenia się nowych ognisk choroby i nie niesie za sobą niepożądanych skutków ubocznych.
Z kolei znajdujące się w reishi i shiitake terpenoidy nie tylko chronią przed nowotworami4, ale też wpływają na zahamowanie wzrostu komórek rakowych oraz zmniejszają ich inwazyjność1,5.
Już w 1968 r. badania kliniczne potwierdziły te właściwości. Ponadto wielu specjalistów zaleca ekstrakty z grzybów swoim pacjentom podczas chemio- i radioterapii, gdyż pomagają one łagodzić skutki uboczne tych zabiegów, takie jak złe samopoczucie, brak apetytu czy utrata włosów.
Jak widać, wiele wskazuje, że kluczem do zwalczenia choroby nowotworowej może być wzmacnianie odporności organizmu. Dlatego warto, weprzeć tradycyjne metody leczenia, pobudzając naturalne mechanizmy obronne.
- Appl.Microbiol.Biotechnol. 2011,89,1323-32
- Acta Soc.Bot.Pol. 2012,81(1) 17-21 Mushrooms, 2010 12(1) 1-16
- Hepatogastroenterology 1999; 46(28):2662-8; Int.Immunopharmacol.2003; 3: 1861-71
- Braz.J.Pharmacog.,2012, 22 (2),459-74
- Integr.Cancer Ther.2003, 2, 358-64