Reishi, shiitake, maitake. Poprawiają odporność, pomagając pacjentom onkologicznym

Liczba zgonów z powodu nowotworów złośliwych w Polsce należy do najwyższych w Europie i stale rośnie. Jak prognozuje GLOBOCAN, do 2040 r. zwiększy się o 50%, co oznacza, że za 20 lat, co piąta osoba zachoruje na nowotwór. Pomocna w leczeniu okazuje się immunoterapia.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

W ostatnich latach immunoterapia daje pacjentom onkologicznym nadzieję, na przedłużenie komfortu życia oraz całkowity powrót do zdrowia, bez zno­szenia uciążliwych skutków ubocznych leczenia.

Ta innowacyjna strategia pole­ga na wzmacnianiu układu odpornościowego, poprzez specjalnie dobrane substancje lecznicze, dzięki czemu zaczyna on wytwarzać przeciwciała niszczące komórki no­wotworowe, nie naruszając przy tym zdrowych tkanek.

Grzyby jadalne a immunoterapia

Badania przeprowadzane w drugiej połowie XX w. pozwoliły na wyodrębnienie tych gatunków grzybów, które odznaczają się silnym oddziaływaniem na układ odpornościowy, dzięki czemu są szczególnie pomocne w terapii oraz profilaktyce różnych schorzeń, w tym chorób nowotworowych.

Najważ­niejsze z nich to: reishi, shiitake i maitake, które w Japonii, Chinach czy Australii uzyskały status środków leczniczych oficjalnie usankcjonowanych przez prawo i medycynę1. Liczne prace naukowe potwierdziły bowiem, że grzyby te wpływają na poprawę odporności organizmu, szczególnie u osób dotknię­tych ciężkimi schorzeniami.

Niegdyś nazywano je „grzybami nieśmiertelności” oraz „darem niebios”, gdyż ich zażywanie przyczyniało się do wzmocnienia osób w ciężkim stanie.

reishi
Reishi, shiitake i maitake pobudzają one m.in. makrofagi i komórki NK odpowiedzialne za wy­krywanie i niszczenie czynników chorobotwórczych.

Strażnicy odporności

Szczegółowe badania biochemiczne przeprowadzo­ne na uniwersytetach w Japonii, Chinach, USA, a także w Polsce dowiodły, że reishi, shiitake i maitake, za sprawą zawartych w nich polisacharydów, a w szczególności beta­-glukanów, wpływają na aktywowanie układu odporno­ściowego, (podobnie jak immunoterapia).

Związkom tym przypisuje się szerokie działanie immunomodulacyjne, hipoglikemiczne i antyoksydacyjne2. Co więcej, pobudzają one m.in. makrofagi i komórki NK odpowiedzialne za wy­krywanie i niszczenie czynników chorobotwórczych.

Immunoterapia polega właśnie na maksymalnym pobudze­niu układu odpornościowego. W Japonii i Chinach już dziś w immunoterapii raka żołądka3, jelita grubego oraz piersi stosuje się polisacharydy wyizolowane z grzybów maitake, łącząc je z tradycyjnym leczeniem. Takie działanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu, a tak­że tworzenia się nowych ognisk choroby i nie niesie za sobą niepożądanych skutków ubocznych.

Z kolei znajdujące się w re­ishi i shiitake terpenoidy nie tylko chronią przed nowotwo­rami4, ale też wpły­wają na zahamowanie wzrostu komórek rako­wych oraz zmniejszają ich inwazyjność1,5.

Już w 1968 r. ba­dania kliniczne potwierdziły te właściwości. Ponadto wielu specjalistów zaleca ekstrakty z grzybów swoim pacjentom podczas chemio- i radioterapii, gdyż pomaga­ją one łagodzić skutki uboczne tych zabiegów, takie jak złe samopoczucie, brak apetytu czy utrata włosów.

Jak widać, wiele wskazuje, że kluczem do zwalczenia choroby nowotworowej może być wzmacnianie odporno­ści organizmu. Dlatego warto, weprzeć tradycyjne metody leczenia, pobudzając naturalne mechanizmy obronne.

Bibliografia
  • Appl.Microbiol.Biotechnol. 2011,89,1323-32
  • Acta Soc.Bot.Pol. 2012,81(1) 17-21 Mushrooms, 2010 12(1) 1-16
  • Hepatogastroenterology 1999; 46(28):2662-8; Int.Immunopharmacol.2003; 3: 1861-71
  • Braz.J.Pharmacog.,2012, 22 (2),459-74
  • Integr.Cancer Ther.2003, 2, 358-64
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny