Szafran indyjski od wieków używany jest jako środek wspomagający prawidłowe funkcjonowanie stawów, usprawniający trawienie i poprawiający stan skóry. Żółtą barwę nadaje mu kurkumina, będąca jego najpotężniejszym składnikiem.
To trzy razy silniejszy antyoksydant, niż pestki winogron lub ekstrakt z kory sosny. Potrafi usuwać rodniki hydroksylowe, uważane za najbardziej reaktywne ze wszystkich wolnych rodników.
Już samo to wystarcza, by skłonić naukowców do przyjrzenia się bliżej właściwościom kurkuminy.
Stawy w lepszej kondycji
W najnowszym doświadczeniu – przeprowadzonym przez włoskich badaczy i opublikowanym w „Alternative Medicine Review” – wykazano, że kurkumina łagodzi ból i zwiększa łatwość poruszania się u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, a także zmniejsza szereg markerów zapalnych.
100 pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów podzielono na dwie grupy. Wobec pierwszej grupy, zastosowano „najlepsze dostępne metody leczenia”, a drugiej grupie dodatkowo podawano 200 mg kurkuminy dziennie.
Wyniki dowiodły, że w grupie, w której podawano kurkuminę, wystąpiło znaczne zmniejszenie wszystkich pierwotnych punktów końcowych wyników oceny (wg skali WOMAC, skali wydolności Karnofskiego KPS oraz próby wysiłkowej na bieżni).
Zbadano poza tym markery przeciwzapalne, które też były znacznie mniejsze w grupie przyjmującej kurkuminę. Tymczasem u osób, które nie przyjmowały antyutleniacza – nie wystąpiły żadne znaczne zmiany.
Mózg pod ochroną
Z kolei dr Lapchak wraz z zespołem wyodrębnił nową cząsteczkę z kurkuminy, która wpływa na mechanizmy chroniące i regenerujące komórki w mózgu po udarze.
Nowo odkryty związek, tzw. CNB-001, naprawia uszkodzenia wywołane przez udar mózgu (niedotlenienie) na poziomie cząsteczkowym, co korzystnie wpływa na mechanizm odpowiedzialny za regeneracje neuronów (komórek mózgu). Uwaga – jeśli wystąpią objawy udaru, nie sięgaj po kurkumę, tylko wezwij pogotowie!
Kurkuma na stany zapalne
Chroniczne stany zapalne są przyczyną większości przewlekłych chorób m.in. cukrzycy, artretyzmu czy chorób serca. Badacze wykazali, że kurkumina wpływa na ponad 700 genów oraz może zahamować zarówno aktywność, jak i syntezę enzymów, które są związane ze stanami zapalnymi, m.in. łuszczycą.
Prewencja alzheimera
Coraz częściej uważa się, że choroba Alzheimera jest wynikiem wadliwej reakcji starzejącego się układu immunologicznego, który z czasem staje się coraz mniej skuteczny w walce ze stanami zapalnymi, gorzej też radzi sobie z patogenami, np. beta-amyloid.
Zaczęto szukać rozwiązań, które pozwoliłyby zablokować odkładanie blaszek amyloidowych w mózgu oraz które wspomagałyby pozbywanie się zeń już istniejących złogów.
Obecnie grupa naukowców z UCLA bada hipotezę mówiącą, że kurkumina może poprawić wrodzoną odporność i zwiększyć usuwanie amyloidu z mózgu u pacjentów ze sporadyczną chorobą Alzheimera.
Kurkumina na raka
W Indiach, gdzie szafran indyjski jest powszechnie stosowany, 4 typowe w USA rodzaje nowotworów – tj. okrężnicy, piersi, prostaty i płuc – występują 10 razy rzadziej.
Przypisuje się to częściowo dużej zawartości kurkuminy diecie. Dlatego nie dziwi, że zainteresowanie badaczy skupiło się na wpływie kurkumy na zwalczanie raka.
I tak doświadczenie z 2008 r., przeprowadzone w Cancer Prevention Research, wykazało, że pigment ten hamuje ruchliwość komórek raka piersi, przyczyniając się do odporności na apoptozę i przerzuty.
Z kolei badanie opisane w Molecular Pharmacology dowiodło, że kurkumina hamuje wzrost komórek raka trzustki oraz współdziała z lekami przy chemioterapii. Przyspiesza też zaprogramowaną śmierć komórek raka płuc.
Jak podają naukowcy z University of Texas M.D. Anderson Cancer Center, kurkumina blokuje główne szlaki biologiczne, konieczne dla rozwoju czerniaka i innych nowotworów.
Ponadto antyutleniacz powstrzymuje przekształcanie się zdrowych komórek w rakowe, pomaga zniszczyć zmutowane komórki nowotworowe oraz uniemożliwia syntezę białka, które jest uważane za istotne w tworzeniu się raka i zapobiega powstawaniu dodatkowych źródeł ukrwienia niezbędnych do powstawania komórek rakowych.
Czego się nie rozumie, to się podziwia - mówi znane hinduskie przysłowie. Warto przełamać opór przed egzotycznymi orientalnymi przyprawami i wzbogacać nimi smak codziennych posiłków. Możemy nie rozumieć ich nazw, ale wystarczy dodać je do potraw. Trudno będzie się przestać dziwić, jak niesamowicie wpłyną na nasze zdrowie.
Gilt Taste Presents: Better Than Basics - SPICES from Gilt Taste on Vimeo.