Już sam fakt, że SOK ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? Bo SOK to wyrób w pełni naturalny! To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych.
Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik. SOK to doskonała forma na dostarczenie organizmowi tak ważnych dla niego porcji warzyw i owoców, w każdych warunkach i w każdej sytuacji.
SOK to...?
"Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie do soków jakichkolwiek sztucznych substancji - konserwantów, sztucznych barwników, czy syntetycznych aromatów. Do soków owocowych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów" - powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. nadz. Instytutu Żywności i Żywienia.
Szklanka SOKU to porcja warzyw lub owoców
Powyższe stwierdzenie potwierdzają autorytety w dziedzinie żywienia, m.in. Światowa Organizacja Zdrowia oraz Instytut Żywności i Żywienia. Ponieważ SOKI zostały wykonane z warzyw i owoców, ich wartość odżywcza jest bardzo zbliżona do produktów wyjściowych.
Dlatego szklanka SOKU dziennie to prosta i wygodna forma na dostarczenie organizmowi wielu cennych substancji, takich jak witaminy, mikro- i makroelementy i innych substancji odżywczych oraz błonnika czy antyoksydantów - opóźniających procesy starzenia.
Warto też zwrócić uwagę na fakt, że wszystkie substancje czerpane z SOKÓW są bardzo dobrze przyswajane przez organizm dzieci i dorosłych i są dużo bezpieczniejszą formą ich dostarczenia, niż uzupełnianie braków suplementami diety.
Czy są lepsze i gorsze SOKI?
Na tak ważne pytanie powinien wypowiedzieć się ekspert! Dlatego zadaliśmy je dr Katarzynie Stoś, prof. nadz. z Instytutu Żywności i Żywienia, która powiedziała: "Soki otrzymywane w różny sposób są tak samo cenne dla naszego zdrowia i są bardzo zbliżone pod względem wartości odżywczych. Dlatego nie mogę potwierdzić stwierdzenia, że np. sok z dłuższym terminem przydatności jest gorszy od pozostałych rodzajów. Tak naprawdę wszystko zależy od sytuacji, na którą niestety rzadko zwracamy uwagę, a która decyduje o bezpieczeństwie produktu.
Sok jednodniowy będzie bezpieczny tylko wtedy, gdy zapewnimy mu ciągłość przechowywania w warunkach chłodniczych. Powinien być wypity zaraz po wyciśnięciu lub po wyjęciu z lodówki i osiągnięciu temperatury pokojowej. W przypadku soku świeżo wyciskanego należy szczególną uwagę zwrócić na warunki, w których został wykonany.
Zawsze upewnijmy się, że wyciskarka w kawiarni bądź restauracji, w której zamawiamy sok, jest czysta. Sok wyciśnięty w zanieczyszczonym urządzeniu może być bardzo niebezpieczny. Warto też zwrócić uwagę czy owoce i warzywa, z których sok został wykonany są dobrej jakości i czy zostały dobrze umyte.
Jak już wspomniałam, soki z dłuższym terminem przydatności do spożycia to pełnowartościowe produkty. Nie odstają pod względem zawartości witamin i składników odżywczych od tych jednodniowych i świeżo wyciskanych.
W sytuacji gdy nie mamy pewności co do jakości wykonania tych dwóch pierwszych, sok z kartonu czy butelki to z pewnością dobre rozwiązanie na dostarczenie jednej z pięciu porcji warzyw lub owoców dziennie.
To obok warzyw i owoców może być doskonałe uzupełnienie drugiego śniadania dla dziecka do szkoły, przekąska na wycieczkę szkolną bądź na rodzinny piknik. Jakość i skład soku w butelkach czy kartonach jest porównywalna do jakości soku otrzymanego bezpośrednio z owoców lub warzyw".
SOK to źródło...
Zgodnie z zaleceniami dietetyków dziennie powinniśmy dostarczać do organizmu min. 1,5 litrów płynów z różnych źródeł.
Powszechnie wiadomo, że warzywa i owoce w blisko 80%-90% składają się z wody. A ponieważ SOK to produkt naturalny, wykonany z warzyw lub owoców, również jest doskonałym źródłem uzupełnienia płynów w organizmie.
Kiedy warto sięgać po SOK?
SOK to doskonałe uzupełnienie posiłków o porcję warzyw lub owoców, ale też idealna przekąska w ciągu dnia. Kiedy pić SOK, to już zależy od indywidualnych upodobań.
Warto o nim pomyśleć podczas śniadania, które często z uwagi na poranny pośpiech składa się głównie z pieczywa, wędliny lub serka. Wypicie szklanki SOKU sprawia, że ten podstawowy posiłek staje się dużo bogatszy w tak potrzebne przez cały dzień substancje odżywcze.
Porcja SOKU to doskonała przekąska, kiedy nie zawsze jest możliwość zjedzenia warzyw lub owoców w tradycyjnej formie.
RealFlow - Orange Juice from Gregory Glezakos on Vimeo.
Opracowanie na podstawie materiałów prasowych: Monika Piorun