Mój przepis na chrupiące klopsiki-falafele jest świetną propozycją. Nie wymagają one gotowania; podawaj je ze świeżą sałatą oraz majonezem według mojego przepisu, przyrządzanym bez jajek i składników pochodzących z mleka.
Klopsiki wymagają jednak przygotowania kilka dni wcześniej, gdyż przyrządza się je z kiełków gryki. Aby zaczęła kiełkować, należy zamoczyć nasiona w zimnej wodzie na 15- 20 min, a następnie umyć i dokładnie wypłukać.
Umieść je w misce, nakryj pokrywką lub talerzem i zostaw na 24-36 godzin w ciemnym miejscu. W tym czasie płucz je i osuszaj dwa lub trzy razy. Gryka jest gotowa do spożycia, gdy tylko pojawią się kiełki.
Kiełki gryki rosną bardzo szybko, a ich słodki smak przypomina orzechy. Mają wszechstronne zastosowanie. Można je dodawać do każdego rodzaju potraw – sałatek, tortilli, zup, pasztetów, a nawet deserów.
Doskonale pasują do niniejszego przepisu na falafele, łączącego kiełki gryki, pestki, orzechy, cytrynę, oliwę z oliwek, zioła i przyprawy.
Są doskonałym źródłem białka, wapnia, magnezu i kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowią idealną przekąskę w pracy i po ćwiczeniach fizycznych.
Przed przetworzeniem kiełki można umieścić w suszarce spożywczej na 2-8 h. Wzmocni to ich smak i uczyni bardziej chrupiącymi. Najlepiej nastawić na temperaturę 40-47°C. W ten sposób utracą trochę wilgoci, ale wartość odżywcza pozostanie niezmieniona. A jeśli zjesz je od razu, będą ciepłe. To dobra opcja dla początkujących amatorów surowych potraw.
Falafele są doskonałym źródłem białka, wapnia, magnezu i kwasów tłuszczowych omega-3.
Falafel from lifeandhealth on Vimeo.
Falafele Gala
- 300 g ciecierzycy (namoczonej w zimnej wodzie przez noc)
- szklanka kiełków gryczanych
- 1/2 szklanki nasion słonecznika (namoczonych przez 4-6 godzin)
- 1/2 szklanki orzechów orzesznika jadalnego (namoczonych przez 6-8 godzin)
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki siemienia lnianego
- łyżka szałwii hiszpańskiej
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta natki pietruszki
Jak to się robi?
12 kroków do stoworzenia falafela:
How To Make Falafel from Johanna Asseraf on Vimeo.
- mała czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 1/4 świeżej cytryny bez skórki
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta chili lub pieprzu Cayenne
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej morskiej soli
1. Zblenduj wszystkie składniki na pastę.
2. Z przygotowanej masy uformuj 12 równych klopsików.
Tak przygotowaną potrawę podawaj na liściach sałaty. Doskonale pasują do sałatki koktajlowej i majonezu Macadamia. Można również umieścić je w suszarce spożywczej w temperaturze 40-47 stopni na dwie do ośmiu godzin – dzięki temu będą bardziej chrupiące, a ich smak bardziej intensywny.
- Szklanka nasion słonecznika (namoczonego przez 4-6 godzin)
- 1/2 szklanki orzechów makadamia lub nerkowca (namoczonych przez 4-6 godzin)
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka babki płesznika (naturalny utwardzacz)
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej morskiej soli
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
1. Zblenduj wszystkie składniki na gładki dressing – doskonałe uzupełnienie falafeli oraz sałatki.
2. Podawaj na talerzu, w szklaneczce z listkiem pietruszki.
Niewykorzystany majonez można przechowywać do kilku dni w pojemniku próżniowym, w lodówce.